Belföld

Válóok is lehet a boszorkányság?

1744-ben égettek el utoljára boszorkányt, a máglya ma már nem divat, a per annál inkább. 2009 –ben Csongrádon ítéltek el „boszorkányokat”, őket csalásért. 2007 – ben egy anyától akarták elvenni a gyerekeit, mert elvált férje szerint az asszony boszorkány.

Vízpróbának már nem vetik alá a boszorkányokat, de bíróság elé annál inkább citálják őket. Magyarországon az 1960 –as években perek sora foglakozott a boszikkal. Az egyik utolsót éppen Ásotthalmon állították bíróság elé. Az 1968-as „pör” igazából egy önbíráskodás miatt indított eljárás volt, melyet a boszorkánysággal megrágalmazott asszony indított. Ehhez hasonlóak voltak az ez idő tájt indított orosházi és szegedi perek is. A mostani évtizedben, ha hasonlóan” boszorkányok” állnak a tárgyaló teremben, többnyire csalás a vád. De boszorkány lehet az is, akiről pusztán ezt állítják.

A zákányszéki boszorka

A válás is lehet boszorkányos. Még 2007–ben egy házasság válással végződött. A bíróság az anyának ítélte a gyermekeket, de hónapokkal később, váratlanul, a falu ex-jegyzője kérelmet nyújtott be utódához, hogy vészhelyzet van, az édesanya boszorkányos tevékenységet folytat, azonnali hatállyal kérte a gyerekek elvételét az asszonytól.

A jegyző elődje kérelmét méltányolva meghozta a végzést: vigyék el a gyerekeket. Majd a gyámhivatalnál folytatódott a vizsgálat, ahol Ábrahám László, ügyvéd bekapcsolódásakor kiderült, az eljáró gyámhivatal egyik munkatársa az elvált férj élettársa. Az ügy azóta rendeződött, egy független gyámhivatal járt el az ügyben, a gyerekek visszakerültek megvádolt édesanyjukhoz. Elköltöztek, jó messzire. Ennek már 5 éve. Boszorkány lehet az is, akire mondják.

269 éve nem égettek boszorkányt, most újra Szegeden

Este fél tízkor a Dugonics térről indul a menet, majd a Móra Múzeum előtt az 1744-es pert elevenítik fel, majd ezt követően a Rondellán lobban fel a máglya lángja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik