Belföld

Látványosan halad a Fő utca megújulása

Helyükre kerülnek az indamotívumok és a növényzet, készül a két szökőkút. A megújult Fő utca ünnepélyes átadására a Szent István Emlékév keretében szervezett augusztusi programsorozat részeként, várhatóan augusztus 15-én kerül sor.

A kőburkolat nagy részének lerakása már megtörtént, sőt megkezdődött a növényzet kihelyezése és az indamotívum is egyre nagyobb felületen fut végig. A beruházás állásáról és a hátralévő munkálatok ütemezéséről helyszíni bejáráson egyeztettek dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szűcs István, a kivitelező Vemévszer Kft. ügyvezető igazgatójának vezetésével.

A „Belváros rehabilitációjának folytatása” című KDOP-3.1.1/D -2009-0005 azonosító számú projekt keretében valósul meg a Fő utca rekonstrukciója. A felújítás állásáról szombaton a helyszínen egyeztettek az Önkormányzat, a kivitelező cég vezetői, valamint a beruházás megvalósításában közreműködő szakemberek részvételével. 

A Fő utca rekonstrukciója keretében tavaly átépítették az ivóvízvezeték- és szennyvízcsatorna-hálózatot, idén pedig a csapadékcsatorna átépítésével folytatódott a kivitelezés. A felszín alatti részek rendbetételét követően kezdődhetett meg a beruházás látványosabb szakasza. Jelenleg már az új burkolatok letétele, a növényzet telepítése és az indamotívumokat formázó ledsorok beépítése zajlik.

A burkolat-felújítás érinti a Fő utcát, a Juhász Gyula közt, a Varkocs teret és a Magyar Király Szálló előtti teret. A különböző színárnyalatú gránit burkolóköveket az inda motívumot kirajzoló burkolatba süllyesztett világítótestek választják el egymástól. A felújítás során új utcabútorok, növénykazetták kerülnek elhelyezésre, több tucat – még az eredetileg tervezettnél is jóval több – cserje, díszfű, fa kerül kiültetésre.

Két szökőkút is létesül a beruházás eredményeként. Az egyik a Varkocs-szobor előtt lesz, itt burkolatba integrált vízjáték készült. A másik szökőkút a Magyar Király Szálló előtt kap helyet, ahol a fákkal és a víz kondicionáló hatásával javítja majd a tér klímáját. Ez a szökőkút interaktív és zenélő funkcióval is ellátott.

Elkészül a Belváros teljes díszvilágítása is. Ennek keretében az alábbi műemléki védettségű épületek és köztéri alkotások kapnak külön megvilágítást:

– Nepomuki Szent János templom,
– Jezsuita-pálos-ciszterci rendház,
– Mátyás-emlékmű,
– Fekete Sas Patikamúzeum,
– Varkocs György szobra,
– Magyar Király Szálló,
– Fő utca 13. számú épület.

Szombaton helyszíni bejáráson egyeztettek a beruházás állásáról és a hátralévő munkálatok ütemezéséről. Mint elhangzott: a kőburkolat lerakása néhány csatlakozó és keresztező utca (Szent János köz, Ady Endre utca, Bástya utca, Országzászló tér, dr. Koch László utca, Marosi Arnold utca) kivételével mindenhol elkészült. A kőburkolat szabása az indavonalak, az aknák, a növénykazetták körül, valamint a homlokzatok előtt még folyamatban van. A várfal burkolatban történő megjelenítése a rondella kivételével elkészült. Ez igen látványosan hívja majd fel a figyelmet az egykori várfal vonalára.

Már látható a Varkocs-szobor előtti szökőkút, a Magyar Király Szálló előttinek pedig a gépészeti szerelése folyik. A növénykazetták kétharmada beépítésre került, azokban a növénytelepítés folyamatos, sőt a Juhász Gyula köz és az Ady Endre utca közötti szakaszon már készen is van.

Fontos technikai újítás, hogy úgynevezett rendezvényaknákat helyeznek el, amelyekbe a közműcsatlakozások bekötése zajlik. Az utcabútorok szállítása folyamatban van, hiszen itt az eredetihez képest egy jobb minőségű termékcsaládot választott ki az önkormányzat. A Fő utcán lévő kandeláberek fele felújításra került, visszatelepítésük megtörtént. Az inda-világítás – amely teljesen magyar innováció és hazánkban kifejlesztett technológia – a Juhász Gyula közben, valamint a Városház tér-Juhász Gyula köz–Országalma közötti szakaszon elkészült, a további kijelölés a Szent János közig megtörtént. A munkálatok megkezdése előtt a kivitelező az épületekről állapotfelvételt készített, amennyiben a lábazatok az építés következtében sérültek, úgy azok javítását a cég elvégzi.

A lakosság igényeinek eleget téve a Fő utca rehabilitációjának keretében a Városház tér és a Liszt Ferenc utca burkolatainak újrafugázása is megtörténik. Epoxigyanta alapú térkő-fugázó habarccsal történik ez, amely a Liszt Ferenc utca teljes hosszban elkészült, és a Városház tér közel felével is végeztek már.

„Az elmúlt hónapokban minden lehetséges időjárási viszontagság megtörtént, ezzel együtt is jól halad a Fő utca és a kapcsolódó szakaszok felújítása, egyre jobban feltárul előttünk az, hogy a jövőben milyen kép is fogad majd bennünket. Büszke vagyok rá, hogy ledekből álló, magyar fejlesztésű indamotívumot először Székesfehérváron alakítanak ki, így egyedülálló látványosságot kínál majd ez esténként az erre járóknak. Fontos az is, hogy sok növény és utcabútor kerül ki a Fő utcára, valamint odafigyeltünk arra is, hogy a korábban térkövezett szakaszok járhatóbbak, szebbek legyenek a felújítás végére. A két szökőkút is nagyon szép lesz. Mindenkit szeretettel várunk majd a várhatóan augusztus 15-én megrendezésre kerülő átadó ünnepségre.” – mondta el a Fő utcán szervezett bejárást összegezve dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Ajánlott videó