Belföld

Kövér: magyar fordult magyar ellen

Hortobágy, emlékmű (hortobágy, kommunizmus áldozatai, )
Hortobágy, emlékmű (hortobágy, kommunizmus áldozatai, )

A 20. század mély sebeket ütött Magyarországon, az első és a második világháború maradandó károkat okozott, és ennél csak egy rosszabb volt: az, amikor magyar fordult magyar ellen.

A magukat magyarnak valló kommunisták által a magyarságnak okozott sebek a legfájdalmasabb magyar sebek közé tartoznak – mondta a házelnök a hortobágyi ökumenikus templomban, ahol az egykori kitelepítettekre emlékeztek. A magyarok saját sorsukon keresztül tapasztalták meg annak az igazságát, hogy a kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem – fogalmazott.

Mi magyarok saját bőrünkön tanulhattuk meg, hogy a magyarságnak még a kommunistákból is a legalja jutott, akik nemzetárulásban, hazaárulásban és nemzettársaik megnyomorításában mindig élen jártak Kun Bélától Rákosi Mátyáson át Kádár Jánosig. Kövér László a hortobágyi kitelepítéseket a magyar történelem egyik tragikus, de még mindig kevéssé ismert fejezetének nevezte.

A házelnök a nemzet számára a legnagyobb veszteségként értékelte, hogy sokaknak a két világháborút átélt idősek közül utolsó napjaikat embertelen körülmények között kellett leélniük, hogy a Doberdót, a Don kanyart és Auschwitzot megjárt aggastyánokat a nép nevében fellépő kommunista államhatalom – életük alkonyán – még egyszer utoljára megtaposta.

Eötvös Péter, a Hortobágyi Kitelepítettek és Elhurcoltak Egyesületének elnöke emlékezetett rá, hogy 1950. június 23-áról 24-ére virradóra egy időben ötezer családot hurcoltak el fegyveresek 12 hortobágyi, illetve nagykunsági táborba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik