Belföld

A Balatonhoz látogat Böjte Csaba a Marosszéki Gyermekkórussal

Böjte Csabát és a Marosszéki Kodály Gyermekkórust látja vendégül június végén Siófok, a Balatoni Csillagösvény nevű ötnapos program során Csaba testvér misét celebrál, az erdélyi és kárpátaljai fiatalokból álló kórus pedig koncertet ad templomokban, továbbá adományokat gyűjt egy kolostorra.

A Balatoni Csillagösvény című program fővédnöke Balázs Árpád, a város polgármestere. A balatoni település fogadja be vendégházába a fiatalokat – 51 erdélyi és 21 kárpátaljai gyereket – és kísérőiket. A kórus június 24. és 28. között vendégszerepel a Balaton-part különböző templomaiban, Siófokon, Hévízen, Balatonalmádiban és Balatonföldváron.

A siófoki közönségnek június 26-án lesz alkalma meghallgatni a kórust a Sarlós Boldogasszony plébániatemplomban.
Az Európa-szerte elismert kórus a fellépések során gyűjtött adományokból szeretné megvalósítani Böjte Csaba célját: egy közösségi házat és a kórus vezetőinek és tagjainak szellemi, lelki központjául szolgáló kolostort – közölte Kolumbán Tünde, a siófoki önkormányzat szóvivője az MTI-vel. Böjte Csaba és alapítványa az erdélyi Szovátán Tündérdomb néven akar felépíteni egy olyan közösségi helyet, illetve kolostort, ahol a gyermekkar tagjai lehetőséget kapnak az együttlétre és a gyakorlásra.

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar 2005-ben az iskolanővérek zenés missziójának gyümölcseként alakult magyar gyerekekből. A kórus tagjai Szovátáról és a Felső-nyárádmenti kis falvakból valók. A nővérek kórusszervező tevékenysége és a gyerekek lelkesedése nyomán született meg a Tündérkert Iskola, amely egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhelyként mintegy 250 gyermeknek ad lehetőséget az aktív muzsikálásra, a zenei anyanyelv megőrzésére. A kórus tavaly a Bécsben megrendezett Summa Cum Laude nemzetközi kórusversenyen 19 nemzet 34 együttese közül az első helyen végzett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik