Belföld

Pénteken is kánikula!

Négy megyére elsőfokú, az ország többi részére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a nagy hőség miatt, de hétvégére enyhül a nagy meleg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezekben a megyékben is 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható.

Az ország többi részén tartósan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet, így ezekre a területekre másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Vas megyében 27 fok feletti napi középhőmérsékletre lehet számítani.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre a várható felhőszakadások és heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Ezekben a megyékben kialakulhatnak heves zivatarok, akár károkat is okozó erős széllel vagy jégveréssel.

Egy-egy záporban, zivatarban rövid idő alatt jelentős 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az UV-B sugárzás pénteken is majdnem eléri az extrém szintet. Pénteken a sugárzás maximuma várhatóan 7,9-es, vagyis nagyon erős lesz.

Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb hőmérséklet 33 és 37 fok között várható.

Hétvégén hidegfront vet véget a hőségnek

Szombaton egy hidegfront előterébe kerülünk, így a délelőtti óráktól már többfelé kialakulhat zápor, zivatar, a keleti országrészben heves zivatarokra is számítani kell. Marad a kánikula, 29-36°C között alakul a hőmérséklet, de a zivatarokat követően valamelyest lehűl a levegő.

Vasárnap csak pár fokkal lesznek alacsonyabbak a maximum-hőmérsékletek. Többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Helyenként heves zivatarok is lehetnek felhőszakadás, jégeső kíséretében – írja a hétvégéről előrejelzésében az Időkép.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik