Belföld

Megnyílt a Képeslapok Afganisztánból vándorkiállítás

Egy hétig látható a magyar katonák afganisztáni szerepvállalást bemutató tárlat az Alba Plaza előtt.

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a „Képeslapok Afganisztánból” című egyedülálló vándorkiállítást ma délután az Alba Plaza előtti téren. A tablókon látható fotókat a Magyar Honvédség afganisztáni missziójában részt vett katonák, illetve a sajtó munkatársai készítették. Az egyedülálló kiállítást egy hétig tekinthetik meg az érdeklődők. 2006 októbere és 2013 márciusa között 13 váltásban összesen több mint 2500 magyar katona teljesített szolgálatot az Afganisztán északi részén fekvő Baglan tartományban.

A magyar PRT-csoport (Tartományi Újjáépítési Csoport)  katonái összesen mintegy 2 milliárd forint értékű civil fejlesztést hajtottak végre. Az oktatási infrastruktúra feltételeinek javítása Baglan tartomány tanköteles korú gyermekeinek 15 százalékát érintette, az egészségügyi projektek által több mint 5 ezer család – az érintett járásokban élő lakosság mintegy 35-40 százaléka – számára vált elérhetővé magasabb színvonalú egészségügyi ellátást. Mindezeken felül az úthálózat, az ivóvízellátás, az árvízvédelem, az energiaszektor és a mezőgazdaság fejlesztéséhez is nagyban hozzájárultak a PRT katonái.

A magyar katonák bebizonyították, hogy a speciális harcászati feladatok mellett nemcsak egy katasztrófa kezelésében és humanitárius segítségnyújtásban tudnak a lakosság szolgálatában állni, hanem az oktatás, a képzés, az egészségügyi ellátás területén, különböző beruházásokban, valamint közigazgatási feladatok megszervezésében is segítenek. A magyar katonák teljesítették küldetésüket, s mindeközben Magyarország és a Magyar Honvédség szövetségeseinek elismerését kivívták.

A „Képeslapok Afganisztánból” című egyedülálló szabadtéri fotókiállítás a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalást mutatja be. A 40 nagyméretű tablón látható képeket a katonák, illetve a katonai sajtó munkatársai készítették az elmúlt években. A Budapesten, Debrecenben és Szolnokon már bemutatott kiállításban a Tartományi Újjáépítési Csoporton kívül helyet kapott a Magyar Honvédség többi missziója is, így a nézők bepillantást nyerhetnek a Katonai Tanácsadó Csoport, a Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens, illetve a Különleges Műveleti Kontingens tevékenységébe.

Ma délután Róth Péter alpolgármester és Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka nyitották meg a különleges vándorkiállítást, amely egy hétig tekinthető meg Székesfehérváron. A tárlatot ezután Tatán mutatják be a nagyközönségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik