Belföld

Áder nem engedi az einstandot

Hiába adná törvény Tarlósnak a Margitszigetet, az államfő arra kéri a képviselőket, gondolkodjanak.

A képlet egyszerű: jövőre önkormányzati választásokat (is) tartanak Budapesten és ilyenkor minden eredmény számít. Ha késne a négyes metró és az új Fradi pálya is csak az utolsó pillanatban lesz kész, akkor kell valami könnyen bemutatható fejlesztés.

Mondjuk egy látványos felújítás Budapest közepén, a Margitszigeten. Egy megújuló szökőkút, a szabadtéri színpad kezdődő rekonstrukciója mind-mind szavazatszerző elem.


A margitszigeti zenélő kút felújítása már elkezdődött
Fotó: Kummer János

Persze nem mindegy, hogy a munkálatok kinek hoznának sikert, hiszen a Margitsziget most még a XIII. kerülethez tartozik, ami legutóbb két szocialista országgyűlési képviselőt, ráadásul szocialista polgármestert választott.

Tarlós főpolgármester ezért azzal állt elő: vegyük el erővel a kerülettől a Margitszigetet, és már kezdődhetnek is a felújítások. Maga mellé kapta Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, aki szerint a terület kiemelt idegenforgalmi jelentőségű, fejlesztése túlmutat egy kerületi önkormányzat stratégiai tervezésében rejlő lehetőségeken.

Azt is hozzátette, hogy közvetlen fővárosi irányítással biztosítható, hogy a Margitszigetet érintő fejlesztések szervesen illeszkedjenek a Budapestet érintő nagyszabású koncepciókba.

Szemben az akarattal

Világos beszéd, a fideszes képviselőknek sem kellett több: az elvétel javaslatát 252-en támogatták a Parlamentben, 54 nem ellenében (volt 44 döntésképtelen is).

Tóth József (MSZP) polgármester a közigazgatás „példátlan feldúlásának”, ésszerűtlennek és törvénytelennek nevezte a lépést. Formai és tartalmi kifogásokat tett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége is, mert szerintük a javaslat elfogadásával a főváros közigazgatási területe 23 kerületből és a Margitszigetből állna, ami felbontja az egységes közigazgatási illetékességi területfelosztást.

Áder közbeszólt

A most elfogadott törvénymódosítás június 30-án lépett volna hatályba. Azonban Áder János közbelépett. Az államfő szerint a jogalkotási eljárás folyamata során nem teljesült az Európa Tanács Helyi Önkormányzatok Chartája és a jogalkotásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseiben foglalt eljárási kötelezettség.

Az egyezmény 5. cikke értelmében „nem lehet megváltoztatni a helyi önkormányzatok határait az érintett közösségekkel való előzetes konzultáció, vagy ahol ezt törvény lehetővé teszi, esetleges helyi népszavazás nélkül” – mutatott rá az államfő. (A szigeten hárman laknak, a népszavazás őket érintené elsősorban.)

Mint Áder megjegyezte, a jogalkotásról szóló törvény szerint, ha egy törvény valamely állami, helyi önkormányzati vagy más szervezet számára kifejezetten jogot biztosít arra, hogy a jogállását vagy a feladatkörét érintő jogszabályok tervezeteit véleményezhesse, a jogszabály előkészítője köteles gondoskodni arról, hogy az érintett szerv e jogával élhessen.

„Különösen nagy jelentősége van a megfelelő keretek között lefolytatott előzetes konzultációnak”, arra figyelemmel, hogy az elfogadott jogszabály különböző törvényeket módosító rendelkezései a helyi önkormányzat, polgármester és jegyző feladat- és hatásköreit is érintik. „Így biztosítható ugyanis a megfelelő jogi szabályozás, annak előreláthatósága, az arra történő felkészülés, illetve az érintett önkormányzatok között szükségessé váló átadás-átvételi eljárások, valamint a jogutódlás rendje” – áll az áderi dokumentumban.

A XIII. kerület “visszafogott bizakodással” fogadta Áder János köztársasági elnök Margitszigetre vonatkozó döntését. A fővárosi önkormányzat nem kívánt reagálni a törvény visszaküldésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik