Belföld

Vámosszabadi lázad a menekültek miatt

A belügyminiszter döntése véglegesnek tűnik: menekülttábor létesül a faluban, ám a lakók egy emberként lázadtak fel. A közbiztonságot és a térség fejlődőképességét féltik, mivel egy gyárat is elbuknak emiatt.

Mint arról már beszámoltunk, Pintér Sándor belügyminiszter szerdán azt nyilatkozta az őt faggató újságíróknak, hogy mindenképp megalakul a vámosszabadi menekülttábor.

A miniszter arra hivatkozott, hogy az elmúlt hónapokban Magyarországra érkezett nagyszámú menedékkérő elhelyezését már nem tudják megoldani a meglévő létesítményekben. Pintér Sándor szerint „Vámosszabadira szükség van, márpedig itt nagyobb anyagi ráfordítás nélkül meg lehet nyitni a tábort”.

Pintér korábban így fogalmazott: „én pedig küldök tízmillió aláírást arról, hogy Magyarország nem kér a menekültekből. De az Európai Unió menekültügyi egyezménye ránk is vonatkozik, be kell tartanunk a szabályokat”.

A falu azonban nem nyugszik bele a döntésbe, demonstrációt, tiltakozás terveznek. Azt mondják: határ menti faluban eleve bizarr ötlet egy ilyen tábort telepíteni.

A kisalfold.hu értesülései szerint a lakosság nem csak a közbiztonság romlásától tart. A térségben ugyanis egy cég szeretne gyárat építeni, mely 120 munkahelyet jelentene a közelben élőknek, ám az üzem vezetősége hozzátette, hogy a menekültábortól függ, hogy elkezdi-e a beruházást.

Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője korábban azt mondta: 216 illegális bevándorlót fogad be a leendő menekültszálló. Ám ez Vámosszabaditól és Győrtől is több kilométerre fekszik majd, s olyan lakókat szállásolnak el benne, akik nem jelentenek kockázatot az állampolgárokra – számolt be a fejleményekről a kisalfold.hu.

Fotókat a demonstráló lakókról itt talál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik