Belföld

Mit tegyünk a hivatlan méhekkel, darazsakkal?

Az elmúlt napokban több hír is szólt a játszótereken, óvodákban, vagy biciklikosáron megtelepedő méhrajokról. Fontos tudni mit tegyünk és mit ne.

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és több időt töltünk a szabadban is. Ilyenkor is számtalan veszélyforrással találhatjuk szembe magunkat. Az egyik ilyen veszélyt azok a rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem akár komolyabb szövődményeket is okozhat.

Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Ezek a rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket.

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjanak szakembert! A méhraj befogó méhészek listája itt érhető el, itt pedig további hasznos információkat találhatók az ízeltlábúak elleni védekezésről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik