Belföld

Irodák is a Tiszakécskei giga-gyárhoz

iroda (iroda)
iroda (iroda)

Egy új irodai épületszárnnyal bővült a tiszakécskei Andritz Kft. telephelye, ahol európában egyedüliként akkora gépeket tudnak egyben legyártani, hogy a méreteknek csak a szállítási kapacitás szab határt.

Egymillió eurós állami támogatással, összesen két és félmillió eurós beruházásból, egy év alatt készült el Tiszakécskén az osztrák tulajdonú Andritz Kft. gyártelepén egy új épületszárny, amelyet a napokban adtak át. Az esemény egyben arra is jó alkalom volt, hogy most először megmutassák a nyilvánosságnak azokat a gigantikus méretű turbinákat, papírszárító berendezéseket és egyéb gyártmányokat, amelyeket egyedül itt, a Dél-alföldi városban készítenek. Ebből a munkából él mintegy 500 tiszakécskei család. A szakember utánpótlás speciális: saját műhelyében képezi a cég azokat a fiatalokat, akik sikeres vizsga után a gyárban dolgozhatnak tovább.

Nem teremt új munkahelyeket, de biztonságot garantál a világszerte évente ötmillió eurós forgalmat lebonyolító osztrák tulajdonú Andritz Kft. a Tiszakécskei telephelyen dolgozók számára azzal, hogy egy új impozáns irodaépületet is kialakított a korszerűen felszerelt üzemek mellé. Az adminisztratív munka körülményeinek javítása is azt bizonyítja, hogy az Andritz csoport komolyan és hosszú távon számít a tiszakécskeiek munkájára – jelentette ki Mezei Károly, a cég magyarországi telepének ügyvezető igazgatója. Az Andritz cégcsoportnál a világon összesen 50 telepen folyik termelés, ezek közül az egyik a tiszakécskei, ahol a világ legnagyobb méretű gázturbináit készítik. Ebből a munkából él csaknem ötszáz helyi család. A tiszakécskei telepen készülő gigantikus méretű – 100 tonnánál nagyobb, 8-12 méter átmérőjű – turbinák és egyéb gépipari berendezések egyenesen erről a telepről jutnak el a világ csaknem minden pontjára – ismertette a termelést az ügyvezető igazgató.

Az Andritz cégcsoport 2007-ben települt a Dél-alföldi városba, s az egyik legnagyobb adófizetője lett a településnek, 130 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat mintegy 4,5 milliárd forintos gazdálkodásához – ismertette Kovács Ernő polgármester, aki kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy a cég a letelepülésekor sem kapott adókedvezményt a várostól.

A világszínvonalú termelést az Andritz itt is csak jól képzett munkásokkal tudja garantálni, s hogy áthidalja az országos szakember utánpótláshiányt, saját tanműhelyében képez fiatalokat. Jelenleg 28 leendő géplakatos, szerkezetlakatos és hegesztő készül a vizsgákra a tanműhelyekben. Ez nemcsak azért jó, mert ezek a fiatalok már az általános iskola végén gondoskodhatnak a jövőjükről – aki itt vizsgázik, az itt is maradhat -, hanem azért is, mert ez a megoldás is hozzájárul egy kicsivel a kormány munkahelyteremtő programjához – mondta az ünnepélyes átadáson Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint az Andritz olyan lehetőséget teremtett a régióban, ami egyelőre viszonylag keveseknek adatik meg: helyben tanulnak, helyben dolgozhatnak. Ez manapság felbecsülhetetlen érték – jelentette ki az államtitkár, aki újságírók kérdésre elmondta: az irodaépület 2,5 millió forintos beruházásához az állam 1 millió euró vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.

Tiszakécskén készülnek a világ legnagyobb gázturbinái és papírszárító berendezései, egyedülálló technológiával – ismertette Josef Krasser, aki a grazi székhelyű cég képviseletében vett részt az új épületszárny átadásán.. A gigantikus méreteknek csak a szállítási kapacitás határai szabnak gátat, a hazai üzem ugyanis a világon egyedül a 100 tonnás 12 méter átmérőjű munkadarabnál is nagyobb berendezések készítésére is alkalmas.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik