Belföld

Intim részek csak egy éjszakán át

intim (intim, tornyai, muzeum, nagy-imre)
intim (intim, tornyai, muzeum, nagy-imre)

Mindössze egy napig látható Tornyai János, Holzinger Katalinról készült aktösszeállítása a vásárhelyi múzeumban, ahol a művész múzsájáról készült rajzok, festmények és fotók kerülnek kiállításra. A tárlatot csütörtökön délelőtt mutatták be. Látogatni és továbbolvasni csak is 18 éven felülieknek!

Az előzetes ízelítőn Nagy Imre igazgató mutatta be a tárlatot a sajtó képviselőinek. Az első, “Nagy Háború” alatti és azt követő megélhetési gondjait Tornyai képeladással igyekezett orvosolni. Az általános érdeklődés azonban a könnyedebb művészet felé fordult, és hogy a vevők által támasztott igényeket kielégítse, az akkor már ötven éves, elismert festőművész beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, a Benczúr Gyula által vezetette Mesteriskolába.

Itt ismerkedett meg a modellt álló Holzinger Katalinnal, akit a nyári szünet idejére meghívott magához Vásárhelyre és Mártélyra. A vendég hamarosan otthonosan érezte magát az idilli környezetben. Tornyai a Tisza-parton a szabadban aktokat festett róla, közben otthon többféle változatban rajzolta, festette a különböző méretű akttanulmányokat. Szénvázlataihoz feljegyzéseket készített, amelyek személyes hangvételükkel betekintést engednek a művész és modelljének intim viszonyába. “Hej, Katalin, Katalin! A te testeddel és az én lelkemmel mi ezt megcsináltuk volna. Csudálatos test!! Az örök nőstény!” – folytatja a papír hátoldalán a mester.

A tárlat csak és kizárólag 22-én szombaton este 10 órától tekinthető meg Vásárhelyen a Tornyaiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik