Belföld

Hány fóka érkezett Szegedre?

Borjúfóka Nyíregyházán (ingyenes, borjúfóka, )
Borjúfóka Nyíregyházán (ingyenes, borjúfóka, )

Ultrahang segítségével próbálták kideríteni a Szegedi Vadasparkban, vemhes-es a nemrégen Szegedre érkezett borjúfóka, Angie.

Mikor Angie-t, a legidősebb szegedi borjúfókát elhozták a Frankfurti Állatkertből, az ottani szakemberek jelezték, hogy valószínűleg vemhes. Az idő előrehaladtával a szegedi szakemberek gyanúja is egyre erősödött, hiszen Angie feltűnően elkezdett gömbölyödni, és étvágya is jelentősen megnőtt. A múlt pénteken pedig kísérletet tettek arra, hogy többet is megtudjanak Angie állapotáról, és ebben Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosának segítségét kérték.

Péntek este a szokottnál nagyobb társaság telepedett le a fókamedence szélén, egy fura szerkezettel kiegészülve. A fókáknak azonban nem szegte kedvét a változás, és ugyanúgy jöttek egy kis „esti tornára”, mint azt tették már párszor az esti programjainkon. A fura szerkezet nem volt más, mint egy mobil ultrahangos készülék, amelyet Dr. Sós Endre kezelt. Ahhoz persze, hogy lásson is vele, Angie együttműködésére is szükség volt. Ugyanis megfelelő testhelyzetben, és elég sokáig kellett kinn maradnia a parton, eltűrve, hogy közben vizsgálják. A márciusban elkezdődött tréningjüknek köszönhetően, igaz kisebb-nagyobb megszakításokkal, de az állatorvosnak volt lehetősége belelátni a fókába. Ami nem könnyű egy ilyen „vastag bőrű” állat esetében, úgyhogy a gyakorlott szem mellett némi szerencse is szükséges a pontos kép nyeréséhez.

A vizsgálattal 100%-os biztonságot még mindig nem sikerült szerezni, de nagy a valószínűsége, hogy a már szegedi borjúfóka vemhes, méghozzá nagyon közel ahhoz, hogy világra jöjjön kicsinye. Éppen a magzat nagy mérete az, ami miatt nem lehetett a képek alapján biztosan megállapítani a vemhességet, csak valószínűsíteni azt. Mindenesetre rövidesen ki fog derülni, és bíznak benne, hogy komplikációk nélkül fog megszületni a kicsi.

Az állatorvosi procedúra mindamellett egy fontos állomása is volt a tréningnek, egyfajta első vizsgája mind a „nebulóknak”, mind a tréningezőknek. Idővel a látogatók is láthatnak majd hasonló műveleteket, amely során ezekhez szoktatjuk a fókákat, elsősorban a nőstényeket. Hiszen, ha megtanulják azt, hogy nem kell félniük az orvostól és hagyják a vizsgálatot, az jelentősen megkönnyíti a velük való munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik