Belföld

Rekkenő hőség: fokozták a kiadott figyelmeztetéseket

Megközelítheti a 40 fokot a hőmérséklet Győrben. Veszélyes is lehet a kánikula, fokozottan figyelnünk kell egészségünkre a forró időszakban.

11.45 – Szerdára virradóra több helyen is megdőlt az eddigi legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord. A legmagasabb értéket hajnalban a Kab-hegyen mérték, ahol csak 24,2 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Azt írták, nemcsak napközben, hanem éjszaka is egyre melegebb a levegő. Mérőállomásaikon 1901 óta nem regisztrálták ilyen magas hőmérsékleti minimumot június 19-én. A tavalyi év hasonló időszaka is igen meleg volt, ekkor a hajnali órákra Szeged belvárosában 22,2 fokig csökkent a hőmérséklet – tették hozzá.

Most viszont több helyen is melegebb volt ennél: Sátoraljaújhelyen 22,6, Pécs-Árpádtetőn 22,9, Szeged belterületén 23,3 fokot mértek, de a legmagasabb értéket a Kab-hegyen regisztrálták, ott 24,2 fok volt a hőmérsékleti minimum, így mostantól ezen a napon ez tekinthető az új országos rekordnak – írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul, késő este 23-30 fok várható.

Korábban:

Az veszélyjelzés szerint citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ezekben a megyékben 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható.

Az összes többi megyében tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el. Ezek közül is kiemelték Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megyét, ahol 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható szerdán.

Az erős UV-B sugárzás miatt is figyelmeztettek. Szerdán az UV-B sugárzás maximuma már a 8-as értéktől kezdődő extrém szintet is elérheti.

Emellett öt megyében a várható felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy-egy zápor vagy zivatar során rövid idő alatt 25-30 milliméternyinél több csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul, késő este 23-30 fok várható.

További kilátások: forróság!

Csütörtökön is kánikulára készülhetünk sok napsütéssel, melyet csak elvétve zavarhat meg egy-egy hőzivatar. Északnyugaton megélénkül a déli, délkeleti szél, marad a 35°C körüli hőmérséklet. Hajnalban is enyhe lesz a levegő, mindössze 18 és 23°C közé hűl le a levegő.

Pénteken is marad a hőség, de főként keleten már erőteljesebbé válhat a gomolyfelhő-képződés és arrafelé a késő délutáni, esti órákban záporok, zivatarok is kialakulhatnak – írja előrejelzésében az Időkép.hu.

Szerdán, valamint csütörtökön különösen nagy lesz a forróság, éjjelre Győrben mindössze 21 fokra hűl le a hőmérséklet, emiatt az estéket is fullasztónak érzékeljük majd.

Leterheli a szervezetet a hőség

Az ÁNTSZ szerdai közleményében azt írja, a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése 10 százalékkal növeli átlagosan a halálozás kockázatát, 12 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozásét, illetve 15 százalékkal a szívpanaszok és “általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát.

A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és a gyógyszerszedés is befolyásolja, ezért fontos, hogy alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz – hangsúlyozta az ÁNTSZ.
Azt javasolják, hogy langyos, vagy hideg vízzel zuhanyozzanak naponta akár többször is, érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tölteni, sok folyadékot (vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek), kerülni kell a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, szénsavas üdítőket.

Érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget és világos színű, bő szabású pamut öltözetet viselni, valamint a bőrtípusnak megfelelő fényvédőkrémet használni. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy a hőségben ne sétáltasson senki kisbabát, a csecsemőket, kisgyermekeket pedig árnyékban levegőztessék, és senki ne hagyjon gyereket, állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik