Belföld

Orbánék az M85-ösről is tanakodtak Fertődön

Magyarország akkor tud megújulni, ha sikerül eltüntetni a szocializmus szellemházait, és létrejönnek a minőségi közösségi terek - mondta Orbán Viktor szerdán a fertődi Esterházy-kastély felújított marionettszínházának átadási ünnepségén.

15.43 – Győr-Moson-Sopron megye, azon belül a fertődi Esterházy-kastély és környéke helyzetéről tájékozódott a kormány szerdai kihelyezett ülésén, Fertődön. A tanácskozáson szóba került a múlt heti dunai rekordárvíz – amellyel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök az összefogás fontosságát emelte ki -, valamint több útépítési ügy, köztük a győri északi elkerülő út, amelynek 2015 végére tervezett átadása – mint azt Lázár János államtitkár elmondta – tartható.

Az Esterházy-kastélyban tartott tanácskozáson többször felmerült a napokban levonult, Győr-Moson-Sopron megyét is sújtó dunai árhullám, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, a védekezés bebizonyította, igenis létezik nemzeti összefogás. Több résztvevő, köztük a Szigetköz parlamenti képviselője, Nagy István (Fidesz) is megköszönte az árvíz jelentette “nagy erőpróbához” kapott kormányzati segítséget, Széles Sándor megyei kormánymegbízott pedig azt jelentette, hogy zajlanak a helyreállítási munkálatok.

A kormányülés egyórás sajtónyilvános részében Zumbok Ferenc, a fertődi kastély felújításáért felelős kormánybiztos beszámolójában arról beszélt, hogy öt-hat éven belül akár önellátóvá is válhat a kastély. Ehhez azonban állami tulajdonú földek, ingatlanok kezelői jogát kellene megkapnia az intézménynek – közölte, megjegyezve egyúttal azt is, hogy “hihetetlen ellenállás” mutatkozik más közgyűjteményekben az Eszterházára visszahozni kívánt tárgyak kiadása ügyében.

Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor azzal fordult Balog Zoltán szakminiszterhez: szükség lehet egy olyan előterjesztésre, amely rögzíti, hogy a kultúráért is felelős erőforrás-miniszternek joga van eldönteni, vita esetén melyik műtárgyat melyik közgyűjteményben őrizzék. Jelezte azt is – utalva a kormánybiztos által kért földekre és ingatlanokra -, hogy az állam egy megfelelő koncepció esetén örömmel adja a szükséges vagyontárgyakat a kastélynak.

Ivanics Ferenc, a térség fideszes országgyűlési képviselője felszólalásában fontosnak nevezte, hogy a fertődi kastély “ne csak épületként mutatkozzon be, hanem lelket kapjon”, míg frakciótársa, Molnár Ágnes Sopron-Fertőpart térségének stratégiai fejlesztési irányairól beszélt, kiemelve: e vidéknek minden adottsága megvan ahhoz, hogy rehabilitációs és rekreációs központtá váljon. Szólt arról is, hogy Fertőd nemzetközi zenei központként működhet, Fertőrákoson pedig “pillanatokon belül kezdődik” a barlangszínház 1,2 milliárd forintos felújítása, de a településen fejlesztik a vitorlázási és vízisport-lehetőségeket is. Hozzátette: a Sopron melletti Páneurópai Piknik parkot éppúgy fejleszteni kívánják, mint Balfra támaszkodva a térség gyógyturizmusát.

Több útépítési kérdés is napirenden volt a fertődi kormányülésen. Firtl Mátyás, Sopron és környéke KDNP-s parlamenti képviselője azt emelte ki, hogy háromnegyed évszázada téma a Budapestet Sopronnal összekötő gyorsforgalmi út kérdése, míg Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere a – szavai szerint – 16-20 milliárd forintból megépíthető, a megyeszékhelyet északról elkerülő útról érdeklődött a kormánynál.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár válaszában közölte, hogy – az Audi-gyár szempontjából különösen fontos – győri északi elkerülő út átadásának 2015 végi időpontja tartható.

A stratégiailag fontos Győr-Sopron közötti gyorsforgalmi úttal kapcsolatban a kormányfő azt kérte a kabinet tagjaitól: szeptember elején adjanak végleges választ arra, mikorra épül meg az út.

A tanácskozáson felszólaló megyei kormánymegbízott életképesnek nevezte az állam átszervezését, amit Széles Sándor szerint a már említett árvízi védekezés éppúgy példáz, mint az, hogy az egyik legnagyobb hazai beruházás, az Audi új győri gyárépítése esetében a feszített határidők dacára a kormányhivatal teljesítette minden törvényi kötelezettségét. Az államigazgatás átalakításáról beszámoló Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy a győri és a soproni kormányablak is forgalmasabb az átlagnál.

Fodor Tamás, Sopron fideszes polgármestere a jövőre esedékes 25. évfordulóra utalva azt kérte a kormányfőtől, hogy a közútkezelő vegye át a Páneurópai Piknik parkhoz vezető utat, és újítsák fel azt.

Nagy István, Szigetköz országgyűlési képviselője, Mosonmagyaróvár fideszes polgármestere azt kérte a kormányfőtől, hogy társaságiadó-bevételeikből 750-800 millió forintért építhessenek egy városi sportcsarnokot, amely akár már jövő szeptembertől működhetne. Orbán Viktor azt mondta, a kérésnek örömmel tesznek eleget.

Korábban:

A miniszterelnök a délután kezdődő, Fertődre kihelyezett kormányülést egy plebejus kabinet tisztelgésének nevezte a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt.

A kormányfő szavai szerint a kommunizmus kiszakította eredeti rendeltetéséből a főúri kastélyokat: egyes esetekben öregotthonokká, árvaházakká alakította őket, vagy esetleg olyan múzeumok lehettek belőlük, ahol úgy mutatták be ezeket a helyeket, mint a magyar feudális elnyomás fellegvárait.

“A tisztelt látogató csoszoghatott az egyenmamuszokban, miközben hallgathatta az elnyomásról szóló egyenszólamokat” – fogalmazott Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy az egyszerű, “mamuszos” múzeumlátogatások ideje lejárt, manapság nem elég csupán felújítani, hanem a látogatók számára vonzóvá is kell tenni ezeket a történelmi helyszíneket.

Az az ország, amely nem ragaszkodik kulturális gyökereihez, és elfordul múltjától, a jövőjének is hátat fordít. Ezzel szemben amely ország egységben tud élni az ősök hagyatékával, és nem herdálja el az örökséget, erőssé és sikeressé válik – mondta. Megjegyezte emellett, hogy a kultúra mecénások nélkül olyan, mint a profi sport szponzorok nélkül.

(fotó: MTI)

A kormányfő beszédében kitért arra is, hogy a szocialista Hiller István – korábbi kulturális miniszter – helyesen ismerte fel Fertőd jelentőségét, és jól döntött, amikor lépéseket tett annak érdekében, hogy a kastély hasznosítása visszakanyarodhasson az európai kultúra főáramába. “Minket pedig az a cél vezérelt, hogy a kastély a magyar magaskultúrának ne csak szimbolikus, hanem  valóságos, élő helyszíne legyen” – mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, hogy az egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország legnagyobb barokk kastélya hamarosan egykori pompájához és a világörökségi címéhez méltó állapotban és környezetben fogadja majd a látogatókat. Kijelentette: a kormány mindent megtesz azért, hogy a fertődi kastély ismét az európai kultúra fellegvára lehessen.

A  miniszterelnök a kormányülés általános üzenetére is kitért: úgy fogalmazott, hogy a helyszín kiválasztása már önmagában is beszédes, hisz ez nem más, mint egy plebejus kormány tisztelgése a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt.
Zumbok Ferenc, a kastély felújításának kormánybiztosa az eseményen arról beszélt: pár éven belül elérhetjük, hogy Eszterháza újra Európa kulturális központjává váljék.

Emlékeztetett arra, megépültekor, Esterházy “Fényes” Miklós a 18. században a kastélyt Potsdammal és Versailles-jal méltán emlegették egy lapon. “Az ember teremtőereje megint csodát csinált” – mondta a felújításról a kormánybiztos.

A kormányülésen is tombol a kánikula, az alábbi fotó a kormányfő Facebook oldalán jelent meg „Kormányülés, árnyékban”.

(fotó: Orbán Viktor Facebook)

Szólt arról is, a jövőben is folytatódik az épületegyüttes felújítása, amelyre eddig több mint ötmilliárd forintot, nagyrészt uniós forrásokat fordítottak; jövőre helyreállítják az egykori jószágkormányzóság épületét, amely azt követően mesterkurzusok és Haydn-kutatások helye lehet. A nyugati épületszárnyból kiköltöztették a hat évtizede ott működő iskolát, így ennek rekonstrukciója is megkezdődhet.

Esterházy Antal, aki “az ősök nevében” köszöntötte az eseményen megjelenteket, a munkálatok fontosságát kiemelve arról beszélt: a fertődi kastély a gödöllői után “Magyarország második kulturális ablaka”.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.
Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.