Belföld

Mozdony gázolt el két autót Sopronban – Gyakorlat!

Vasúti szakemberek, a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság képviselői is részt vettek a GYSEV Zrt. mentési gyakorlatában 2013. június 19-én, Sopronban. A szimuláció során egy tolatómozdony ütközött neki két személyautónak.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára a helyszínen hangsúlyozta: a hasonló gyakorlatoknak óriási szerepe van abban, hogy éles baleseti helyzetben is hatékonyan, gyorsan és összehangoltan működjön a mentés és a helyreállítás.

A szimuláció során az egy vasúti személykocsival közlekedő tolatómozdony 30 km/órás sebességgel ütközött neki két személyautónak, majd kigyulladt. A mentési gyakorlaton elpróbált balesetben a gépkocsik egyik utasa életét veszítette, egy másik utas és a mozdonyvezető súlyosan, ketten könnyebben sérültek meg.

A hatóságok és a vasúti szervek helyszínre érkezését követően a rendőrség biztosította a területet, a mentők megkezdték a sérültek mentését, a tűzoltók pedig a mozdony oltását. A műszaki mentést és a pálya felszabadítását a befutó vasúti segélykocsival végezték el. A vasúti forgalom a szimulált baleset bekövetkezése után egy órával megindulhatott.

„A hatékony, szakszerű és összehangolt mentésen emberéletek múlhatnak. Legjobban mégis úgy vigyázhatunk a közlekedőkre, ha mindent megteszünk a balesetek elkerüléséért. A megelőzést szolgálja a kormány által indított, első ütemben 55 milliárd forint értékű országos közlekedésbiztonsági infrastruktúrafejlesztési program (www.erjhazabiztonsagban.hu).

A hazai közlekedéspolitika egyik legfontosabb kezdeményezésének a GYSEV is részese: a vasúttársaság 982 millió forintot fordíthat a vasúti közlekedés, elsősorban az átjárók biztonságosabbá tételére” – mondta a mentési gyakorlat helyszínen Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a vasúttársaság alapfeladata a vasútvonalak zavarmentes üzemeltetése. Ezért lényeges, hogy a szakemberek megfelelően felkészüljenek a baleseti szituációkra. A vezérigazgató köszönetet mondott a mentési gyakorlat szervezőinek. Emellett megköszönte a mentők, rendőrség és tűzoltóság munkatársainak, valamint a vasúttársaság szakembereinek az elmúlt években bekövetkezett vasúti baleseteknél tapasztalt összehangolt mentési munkájukat.

Ajánlott videó