Belföld

Hiába tiltakoztak: lesz menekülttábor Vámosszabadin

A településen több aláírást gyűjtöttek a tábor ellen, ám panaszuk úgy tűnik süket fülekre talált. A kisalfold.hu információi szerint a belügyminiszter azt mondta: mindenképp megalakul az intézmény.

Vámosszabadin sok aláírás összegyűlt, mellyel a menekülttábor megépülése ellen tiltakoztak a lakók, ám úgy tűnik, a belügyminiszter hajthatatlan a témában.

„Én pedig küldök tízmillió aláírást arról, hogy Magyarország nem kér a menekültekből. De az Európai Unió menekültügyi egyezménye ránk is vonatkozik, be kell tartanunk a szabályokat” – nyilatkozta a Kisalföld napilapnak Pintér Sándor belügyminiszter.

A teljes nyilatkozatott itt olvashatja!

Korábban írtuk: Kukorelli Norbert alpolgármester azt közölte: kedd este közmeghallgatáson vitatták meg a kérdést, ezt követően ült össze a testület, amely arra kéri a kormányzatot, hogy a végső döntés meghozatalakor mérlegelje az elgondolás megvalósulása esetén “a térséget sújtó aránytalanul nagy károkat és kevesebb negatív hatással járó helyen jelölje ki a befogadó állomás helyét”.

Határozatukban hivatkoznak arra, hogy Vámosszabadi lakossága tíz év alatt a felével nőtt, ennek fő oka a közeli Győrben munkát vállaló, “biztos egzisztenciával rendelkező középosztály” beköltözése, ugyanakkor “a lakosság egységesen elutasítja a kialakítandó menekülttábor létesítésének tervét arra hivatkozva, hogy a menekültek fokozott kockázatot jelentenek a családok biztonságérzetére”.

Aránytalanul nagy érdeksérelemként említik, hogy a tábor ide helyezésével veszíthetnek értékükből a faluban lévő ingatlanok, egy 120 főt foglalkoztató üzem idetelepítését tervező cég pedig jelezte, hogy a tábor megnyitásától teszi függővé betelepülését.

Ugyanakkor megemlítik: a korábban a határőrség által használt épületre három másik hasznosítási lehetőség is adódna; szociális otthonná, ápolási központtá, valamint a térségben munkát vállaló kelet-magyarországi dolgozók szállásává alakíthatnák.

Kitérnek arra is: a tervezett helyszín azért sem biztonságos, mert kétszáz méterre van a magyar-szlovák határtól, ugyanakkor gyalogos megközelítése balesetveszélyes, hiszen oda csak egy időnként járhatatlan földúton és a padka nélküli, jelentős kamionforgalmat bonyolító 14-es főúton lehet eljutni.

A határozat megemlíti: a szomszédos települések vezetése már jelezte a tervvel kapcsolatos aggodalmát, a környék ezer lakója pedig aláírásával tiltakozott a menekülttábor terve ellen.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlése múlt pénteki ülésén Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei vezetője bejelentette: hamarosan 216 illegális bevándorló elhelyezésére alkalmas nyílt befogadóállomás kezdi meg működését a magyar-szlovák határnál fekvő Vámosszabadiban.

A héten kezdik meg a négyszintes létesítmény leendő dolgozóinak toborzását. Közlése szerint olyan embereket helyeznek el a falutól és a kisalföldi megyeszékhelytől is több kilométerre fekvő objektumban, akik nem jelentenek különösebb kockázati tényezőt, így nem kell őket menekültügyi őrizetbe venni.

Korábban már írtunk arról, hogy a falu lakói ellenzik a tábort, valamint arról, hogy nem tájékoztatták őket annak létesítéséről sem.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.