Belföld vélemény

Tízből három magyar támogatja az azonos neműek házasságát

A magyarok fele helyesli az azonos neműek élettársi kapcsolatának törvényes elismerését, de azzal, hogy házasságot kössenek, csak a megkérdezettek 30 százaléka ért egyet - derül ki abból a nemzetközi közvélemény-kutatásból, amelyet az Ipsos végzett májusban 16 országban, 12 500 ember, köztük 1000 magyar megkérdezésével.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok ebben a kérdésben az összes megkérdezettnél kevésbé elfogadók, hiszen a homoszexuálisok élettársi kapcsolatát a nemzetközi felmérésben részt vevők 73 százaléka, házasságukat 52 százalékuk támogatta.

A magyar lakosság 40 százaléka egyetért azzal, hogy a melegek, leszbikusok örökbe fogadhassanak, illetve vállalhassanak gyermeket. Ez az érték is elmarad az átlagtól, mivel a 16 ország összesített eredménye szerint a megkérdezettek 59 százaléka helyesli, hogy a gyermekvállalásnál a heteroszexuálisokkal azonos lehetőségei legyenek az azonos nemű pároknak.

A válaszadók között a svédek, a norvégok és a spanyolok voltak a legtoleránsabbak, míg a legkevésbé a lengyelek, a dél-koreaiak, a magyarok és a japánok.

A magyar lakosság 51 százaléka egyetért azzal, hogy hivatalosan elismerjék az azonos neműek élettársi kapcsolatát, 26 százaléka ellenzi ezt a jogi lépést, míg 23 százaléknyian nem tudnak állást foglalni ebben a kérdésben. A legnagyobb, csaknem teljes körű támogatás a svédeknél (91 százalék), míg a legalacsonyabb Magyarországon és Japánban (51-51 százalék) volt tapasztalható.

A melegek, leszbikusok házasságkötését a magyarok relatív többsége, 47 százaléka nem támogatja, míg 30 százalékuk törvényes lehetőséget biztosítana az azonos neműek házasságkötésére. A hazai megkérdezettek 23 százaléka volt bizonytalan a kérdésben.

Leginkább azokban az országokban helyeslik a saját neműekkel kötött frigyet, ahol arra törvényes lehetőség van: Svédországban, Norvégiában és Spanyolországban A legerősebb ellenzés ezzel kapcsolatban Dél-Koreában (26 százalék) volt érzékelhető.

A törvényerejű házasságkötés jogának és lehetőségének támogatása jellemzőbb a nőkre (38 százalék), mint a férfiakra (23 százalék). Az iskolai végzettség emelkedésével egyre toleránsabbak a társadalmak; a magyarok körében a házasságkötést az alapfokú végzettségűek 23, az érettségizettek 31, a diplomások 40 százaléka fogadja el. Az élettársi közösség elfogadásában is vannak ilyen összefüggések, a magyar férfiak 43, a nők 58 százaléka támogatja, az egyes iskolázottsági csoportokban pedig a helyeslők aránya 38, 55 és 60 százalék.

A nemzetközi felmérésből az is kiderül, hogy a nem vallásos emberek körében másfélszer annyian értenek egyet az azonos neműek házasságával, mint a vallásosak között. Az is érdekes összefüggés, hogy a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat vagy transzneműeket közvetlenül ismerő emberek körében is másfélszer annyian helyeslik az azonos neműek házasságkötését, mint akik nem tudnak ilyen barátról, kollégáról, rokonról vagy ismerősről.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.