Belföld
televizio(960x640)(3).jpg (televízió, tévézés, )

Fejér megye július 31-én vált a digitális televíziózásra

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 06. 18. 13:40

Magyarországon idén két ütemben történik meg a digitális átállás, és váltja fel a digitális televíziózás az analóg műsorszórást.A július 31-én záruló első ütemben 14 megye érintett - köztük Fejér megye is.

Az átállással kapcsolatos tennivalókról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei Róth Péterrel, Székesfehérvár alpolgármesterével közösen tartottak sajtótájékoztatót kedden a megyeszékhelyen.

„A digitális átállás számtalan előnnyel jár mindannyiunk számára” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. „Az átállás után három helyett hét ingyenes csatornát, gyermekzárat, elektronikus programújságot, valamint tökéletes kép- és hangminőséget kapunk.” – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A digitális adások már most is elérhetőek az ország egész területén, érdemes tehát mihamarabb áttérni a korszerűbb vételre és élvezni annak előnyeit. Az NMHH azt javasolja minden érintettnek, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a digitális vételhez szükséges eszközök, a set-top-box és a tető- vagy szobaantenna megvásárlását és beszerelését. Teendőjük azoknak van, akik hagyományos, analóg módon tévéznek, azaz tető- vagy szobaantennával előfizetési díj nélkül kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait fogják.

Mindazoknak, akiknek anyagi lehetőségeik nem teszi lehetővé az eszközök beszerzését, állami támogatás keretében nyújt segítséget a hatóság. A szociális támogatásban részesülők adatait az előkészítő munka során tavaly gyűjtötte össze a hatóság a Magyar Államkincstár, az Országos Nyugdíjbiztosítási Intézet és a helyi önkormányzatok segítségével.

Róth Péter, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta: „A város és az NMHH tavaly óta szorosan együttműködik annak érdekében, hogy Fejér megyében és Székesfehérváron mindenkit, aki rászorult és analóg módon tévézik, elérjünk a segítséggel. Közös célunk, hogy senki ne maradjon televízió nélkül, hiszen számos háztartásban e készülék jelenti az elsődleges információforrást és szórakozási lehetőséget.”

Az NMHH idén márciusban indította a felmérést, melynek célja az volt, hogy az érintett rászorulók állami támogatást kaphassanak. Ez a felmérés az első ütem területén – így Fejér megyében is – június 15-én lezárult. „A városban az NMHH felmérői 1700 rászorultat kerestek fel, akik közül 125-en igényelték az állami támogatást. ” – mondta el az alpolgármester. Fejér megyében 13 429 rászorultat kerestek fel a hatóság munkatársai, és már 2700 háztartásban sikeresen beszerelték a digitális vételi eszközöket – hangzott el a sajtótájékoztatón.

„Az átállás több módon is megvalósítható. Régi tévénket is alkalmassá tehetjük a digitális adások vételére, ha egy jelátalakítót (set-top-box) és egy antennát csatlakoztatunk hozzá. Emellett választhatunk valamely szolgáltató csomagjai közül, így pl. műholdas, internet-alapú vagy kábeltévénk is lehet.” – mondta el az NMHH műszaki főigazgató-helyettese, Vári Péter.

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziócsatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődőknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.