Belföld

A magyarok fele elismerné a melegek élettársi kapcsolatát

Meleg (meleg)
Meleg (meleg)

Ezzel az aránnyal sem számítunk igazán elfogadó országnak.

A magyarok fele helyesli az azonos neműek élettársi kapcsolatának törvényes elismerését, de azzal, hogy házasságot kössenek, ennél kevesebben, háromtizednyien értenek egyet – derül ki az Ipsos kutatásából.

Honfitársaink a kutatásban részt vevő 16 ország átlagánál kevésbé elfogadóak a homoszexuálisokkal kapcsolatban, ugyanis az élettársi kapcsolatok esetében 73 százalékos, a házasság esetében 52 százalékos a támogatók aránya.

Örökbefogadás

A hazai lakosság négytizede egyetért azzal, hogy a melegek, leszbikusok örökbe fogadhassanak, vállalhassanak gyermeket. Ezzel is lemaradunk az átlagtól, hiszen az összesített eredmény szerint 59 százaléknyian helyeslik, hogy a gyermekvállalás terén a heteroszexuálisokkal azonos lehetőségeik legyenek az azonos nemű pároknak is.

A melegekkel, leszbikusokkal kapcsolatban a svédek, a norvégok és a spanyolok a leginkább toleránsak, legkevésbé a lengyelek, a dél-koreaiak, a magyarok és a japánok számítanak annak – ezek a legfontosabb megállapításai annak a nemzetközi közvélemény-kutatásnak, amelyet az Ipsos végzett 16 országban az idei év májusában, összesen 12 500 ember – ebből hazánkban 1000 fő – megkérdezésével.


Forrás: Ipsos

Törvényes lehetőség

A magyar lakosság 51 százaléka egyetért azzal, hogy hivatalosan elismerjék az azonos neműek élettársi kapcsolatát, 26 százalék ellenzi ezt a jogi lépést, míg elég sokan (23 százaléknyian) nem tudnak állást foglalni ebben a kérdésben. A legnagyobb, csaknem teljes körű támogatás a svédek (91%), a norvégok (90%) és a spanyolok körében (89%) tapasztalható, a legalacsonyabb nálunk és a japánoknál (51-51%).

A melegek, leszbikusok házasságkötését a magyarok relatív többsége, 47 százaléka nem támogatja. A lakosság 30 százaléka azonban törvényes lehetőséget biztosítana az azonos neműeknek is arra, hogy anyakönyvvezető előtt egybekeljenek. Ebben a kérdésben is nagy a bizonytalanság, 23 százalék nem tudja eldönteni, mi a helyes megoldás. Leginkább azokban az országokban helyeslik a saját neműekkel való frigyet, ahol arra törvényes lehetőség van: Svédországban, Norvégiában és Spanyolországban (91, 78, 76%). A legkisebb elfogadottság e tekintetben nem Magyarországon, hanem Lengyelországban (21%), Japánban (24%) és Dél-Koreában (26%) érzékelhető.

Azonos jogok? Még mit nem!

A magyarok többsége, 58 százaléka elutasítja azt, hogy az azonos nemű párok hasonló jogokkal rendelkezzenek a gyermekvállalás terén, mint a heteroszexuálisok. Honfitársaink 42 százaléka nem tenne különbséget, a melegek, leszbikusok számára is biztosítaná a gyermeknevelés feltételeit.  A nemzetközi összesített adatok ennél nagyobb elfogadásról tanúskodnak: a többség, 59 százalék támogatja az azonos neműek esélyegyenlőségét a gyermeknevelésben (41 százalék ellenzi azt). Ebben a vonatkozásban is a svédek a leginkább elfogadók, 78 százalékkal.


Fotó: Neményi Márton

Ezért fontos megismerni a másik embert

Világszerte, így nálunk is elmondható, hogy a törvényerejű házasságkötés jogának és lehetőségének támogatása jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra (38, illetve 23%). Az iskolai végzettség emelkedésével egyre toleránsabbak a társadalmak, a magyarok körében a házasságkötést az alapfokú végzettségűek 23, az érettségizettek 31, a diplomások 40 százaléka fogadja el. Az élettársi közösség elfogadásában is vannak ilyen összefüggések, a magyar férfiak 43, a nők 58 százaléka támogatja, az egyes iskolázottsági csoportokban pedig a helyeslők aránya 38, 55 és 60 százalék.

A nemzetközi felmérésből az is kiderül, hogy a nem vallásos emberek körében másfélszer annyian értenek egyet az azonos neműek házasságával, mint a vallásosak között. Az is érdekes összefüggés, hogy LMBT-csoportba tartozót (leszbikust, meleget, biszexuálist vagy transzneműt) közvetlenül ismerő emberek körében is másfélszer annyian helyeslik az azonos neműek házasságkötését, mint akiknek nincsen ilyen barátjuk, kollégájuk, rokonuk vagy ismerősük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik