Belföld

Kánikula! Hőségriasztást rendeltek el

Szinte minden megyére figyelmeztetést adtak ki a várható kánikula miatt. Helyenként 35 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

10.35 – Másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Korábban: Hétfőn sok lesz napsütés, csapadék nem várható. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között alakul. A nappali maximumok várhatóan 31 és 34 fok között lesznek.

Kedden túlnyomóan derült, száraz idő várható. A minimum hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között alakul.

Szerdán és csütörtökön is nagyrészt derült idő várható, de ekkor már néhol helyi zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé megélénkül, zivatar környezetében meg is erősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 16 és 21, csütörtökön 15 és 21 fok között alakul. A nappali maximumok szerdán és csütörtökön 29 és 35 fok között várhatók.

Pénteken a többórás napsütés mellett elszórtan valószínű zápor, zivatar. Mérsékelt marad a változó irányú szél, csak zivatar idején erősödhet meg a szél. A minimum hőmérséklet 16 és 21, a maximumhőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.

(előrejelzés: Időkép)

Szombaton északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél helyenként megerősödhet. A leghűvösebb órákban 16 és 21 fok valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű, nappal várhatóan 23-29 fokig emelkedik a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

Felhőszakadás is lehet

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros térségére van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés. Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás miatt. E szerint a nap folyamán ezeken a területeken is rövid idő alatt több mint 25-30 milliméternyi eső hullhat.

Emellett Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyében, valamint a fővárosban a heves zivatar miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, amelyet károkozó szél vagy nagy méretű jég kísérhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik