Belföld

Hőségre figyelmeztetnek

hoseg(210x140)(2).jpg (kánikula, )
hoseg(210x140)(2).jpg (kánikula, )

Másodfokú riasztást adtak ki az ország nyugati felére a várható nagy meleg miatt. Ennél nagyobb hőségre is készülni kell a héten.

Sok lesz ma a napsütés, csapadék nem várható, csak Borsod-Abauj-Zemplén megye északkeleti részén (Aggteleki-karszt, Cserehát, Zemplén) van némi esély délután zivatar kialakulására.

Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A nappali maximumok várhatóan 31 és 34 fok között lesznek. Az ország nagy részén a napi középhőmérséklet eléri a 25 fokot. Ezért 11 nyugati megyében narancssárga, hét keleti megyében pedig citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

A hét többi napján ennél is melegebb lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből.

Kedden túlnyomóan derült, száraz idő várható. A minimum hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 35 fok között alakul.

Szerdán és csütörtökön is nagyrészt derült idő várható, de ekkor már néhol helyi zápor, zivatar is előfordulhat. A szél többfelé megélénkül, zivatar környezetében meg is erősödhet. A legalacsonyabb hőmérséklet szerdán 16 és 21, csütörtökön 15 és 21 fok között alakul. A nappali maximumok szerdán és csütörtökön 29 és 35 fok között várhatók.


Fotó: Neményi Márton

Pénteken a többórás napsütés mellett elszórtan valószínű zápor, zivatar. Mérsékelt marad a változó irányú szél, csak zivatar idején erősödhet meg a szél. A minimum hőmérséklet 16 és 21, a maximumhőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.

Szombaton északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északnyugati szél helyenként megerősödhet. A leghűvösebb órákban 16 és 21 fok valószínű, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Vasárnap változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű, nappal várhatóan 23-29 fokig emelkedik a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

Orvosmeteorológia:

Fronthatás nem terhel meg bennünket, legfeljebb a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél jelentkezhetnek melegfronti tünetek.

Ugyanakkor továbbra is kifejezetten erős UV-B sugárzás várható. Ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő.

Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert ez napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre, lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik