Belföld

Éjszaka is megelevenednek a múzeumok Győrben

Tizennyolc helyszínen harminchárom kiállítás és közel száz program várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján, június 22-én Győrött.

A vizuális élményeket zenés attrakciókkal kapcsolják össze, hogy a látogatók számára igazán emlékezetessé tegyék az “egyéjszakás kalandot”- mondta a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója az MTI-nek.

Grászli Bernadett ismertetése szerint a különböző korokat reprezentáló kiállításokon hozzájuk illeszkedő zenei stílusok szólalnak meg. Így a régészetnek otthont adó Apátúr-házban klasszikus zenét, a Radnai-gyűjtemény helyszínén, az Esterházy-palotában a múlt század első felében virágzó dzsessz muzsikát hallgathat a közönség.

A kiállításokhoz, köztük a XX. század első felének magyar rajzművészetét, továbbá Borsos Miklós szobrászművész és Kovács Margit keramikusművész munkásságát bemutatóhoz tárlatvezetések kapcsolódnak.

Borban az igazság címmel kiállításra invitálja a győri levéltár az éjszakai múzeumlátogatókat. Bana József igazgató felidézte, hogy a XVIII.- XIX. században a borra kivetett adó volt a város egyik legfőbb jövedelme, ezt dokumentálják azok az iratok, amelyeket felvonultatnak.

A múzeumok éjszakájára történő bemelegítés jegyében június 22-én délután tudományos akadályversenyt rendeznek a 30 évesnél öregebb autókat átalakító valóságshow jelentkezői számára a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban. Az első három csapat kap mérnöki, szakértői támogatást ahhoz, hogy az öreg autót elektromos hajtásúvá alakítsa át – közölte Szilasi Péter Tamás ügyvezető. Emellett lesz a legszélesebb, legcsendesebb, legtöbb kerekű motorok “leg-találkozója” és különleges kísérleti bemutató a fény és a tűz jegyében.

A Bazilika Múzeum 500 év liturgikus kincseit, továbbá Szent László munkásságát és a lovagkirály arcrekonstrukcióját bemutató kiállításra invitálja az érdeklődőket. A bazilikában Cziglényi László orgonaművész ad esti koncertet. A Püpökvár tornyának kilátója pedig hajnali két óráig fogadja a város éjszakai fényeiben gyönyörködő vendégeit – mondta Szabó Péter, a Zichy Ferenc Látogatóközpont vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik