Belföld

Takarítás és fertőtlenítés Győrben és környékén

Megkezdődött Győr-Moson-Sopron megyében az árvíz utáni fertőtlenítés és helyreállítás, előbbi mintegy egymillió négyzetméteres területet, utóbbi kétszáz kilométeres szakaszt érint - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője pénteken.

Dobos Viktória hadnagy elmondta: az ütemterv szerint a legfontosabb feladat a közutak és a vasútvonalak megtisztítása, felszabadítása annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb, korlátozások nélkül megindulhasson a közlekedés. Szintén kiemelt tennivaló a belterületi részek és a fakadóvízzel érintett területek megtisztítása – fűzte hozzá.

Jelezte: a munkálatokhoz olyan fertőtlenítőszert használnak, amely emberre és a növényi kultúrára nem jelent veszélyt. A gyors és hatékony munkavégzés érdekében gépeket vezényelt át Somogy, Vas és Veszprém megyéből az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság. Pénteken négy ilyen gépjármű kezdte meg a fertőtlenítést a megyében.

(fotó: MTI)

Dobos Viktória hadnagy szólt arról is: a mentesítő-helyreállító munka következő szakaszában a településeken belül épített ideiglenes védműveket bontják el, a munkálatokat az önkormányzat szervezi közmunkások, fogvatartottak és önkéntesek bevonásával.

Hozzátette: a védművek elbontásában a Bercsényi Miklós Középiskola diákjai, a Soproni Fegyház és Börtön fogvatartottjai, a Pannon Egyetem hallgatói, valamint az erdőgazdaság emberei vesznek részt. A zsákokat és a homokot az önkormányzatok használhatják majd fel.

“A települések életének normalizálása után lehet sort keríteni a településeken kívül lévő ideiglenes védművek visszabontására, a feladatok koordinálása az adott megye dolga lesz, de oroszlánszerep jut a közútkezelőknek is, hiszen hatalmas mennyiségű anyagot kell nagyon rövid időn belül elszállítani ezekről a helyekről” – fogalmazott Dobos Viktória.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik