Belföld

Hazatértek a magyar túszok

magyar túszok (szíria, túsz, )
magyar túszok (szíria, túsz, )

A körülményekhez képest jól vannak, de pihenésre van szükségük. Több mint egy évnyi fogság után pénteken, nem sokkal 19 óra után érkeztek haza.

Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese a Liszt Ferenc-repülőtérentürelmet kért a nyilvánosságtól a két túsz érdekében. Jelentős időre van szükségük ahhoz, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba. A történtek megviselték őket, a két férfi a sajtótájékoztatón sem jelent meg.

A túszok – a Terrorelhárítási Központ sajtóanyaga szerint László és Béla – egy olajtársaság telephelyén dolgoztak és 2012. április 28-án rabolta el őket 17 fegyveres. Egyikük 15 kilót fogyott az elmúlt 14 hónapban.

A szíriai konfliktus 2011. március 15-én kezdődött, azóta folyamatosan eszkalálódik. Az ország infrastruktúrája összeomlott, a kormány akadályozza a külföldi újságírók és humanitárius segélyszervezetek munkatársainak munkáját. Több helyen akadozik vagy nincs mobilszolgáltatás, vezetékes telefon, áram vagy internetkapcsolat, így a kommunikáció is nehézségekbe ütközik.

A sikeres tárgyalásokat követően 2013. június 12-én délután fél háromkor a két férfi a TEK munkatársainak védelme alá került, orvosaik és pszichológusaik megvizsgálták őket. Családjukat értesítették, és hozzátartozóiknak szerda délután videokonferencia keretében sikerült beszélniük velük. Megbizonyosodhattak arról, hogy a helyzethez képest a fizikai állapotuk megfelelő, és nem igényelnek azonnal orvosi ellátást.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik