Belföld

Az iskolásoknak megkezdődik a vakáció

vakáció (vakáció)
vakáció (vakáció)

Pénteken zárul az iskolákban a 2012/2013-as tanév és megkezdődik a 11 hetes nyári szünet.

A köznevelési államtitkárság adatai szerint a 2012/2013-as tanévben óvodába 339 100 gyerek járt. Általános iskolában 748 ezren, szakiskolában 128 400-an, speciális szakiskolában 9600-an, gimnáziumban 191 800-an, szakközépiskolában 227 600-an tanultak. A köznevelési intézményekben több mint 150 ezer pedagógus dolgozott.

Az idén nyáron is táborok sokasága várja a diákokat. Szerveznek számukra a hagyományos napközis foglalkozások mellett a többi között kézműves, biliárdos, bűvész- és csillagásztábort, részt lehet venni honismereti, szófaragó, lovas, kaland- és nomádtáborban is. A Táboroztatók Országos Egyesülete a honlapján akkreditált adatbázist hozott létre, így a gyerekek és a szülők típusonként kereshetnek a szervezet által jóváhagyott táborok között.

A szabályok értelmében a gyermek törvényes képviselőjének a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal kell igazolnia, hogy a gyermek egészségi állapota megfelelő. A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt – a táborozáshoz szükséges egyéb iratokkal együtt – a táborozás szervezője adja át, és hozzá kell visszajuttatni őket.

A NAV a diákmunkával összefüggő tudnivalókról minden iskolába levelet juttatott el. A szabályok alapján minden, a 16. életévét betöltött tanuló vállalhat diákmunkát, a nyári szünetekben pedig már a 15 éves kor betöltése után is lehet munkát végezni. A diákoknak munkavállalásukkor adóazonosító jellel kell rendelkezniük, és meg kell győződniük arról, hogy a munkáltató bejelentette őket, mert ellenkező esetben, ha baleset történik velük vagy megbetegednek, nem lehet kártérítési igényük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik