Belföld

2 milliárdból szépül Vásárhely, Székkutas és Mártély

Zárt üléssel indult 13 órakor a rendes közgyűlés Vásárhelyen, majd a napirendek megtárgyalásával egy időben a Városháza sajtószobájában tartott tájékoztatót Lázár János országgyűlési képviselő és Szél István, Székkutas polgármestere, arról hogy közel 2 milliárd forint összértékben érkeznek pályázati pénzek a kistérségbe.

A Darányi Ignác Terv hármas tengelye, a LEADER Program keretében a hódmezővásárhelyi kistérségben működő nonprofit-, civil szervezetek, egyházak, valamint sportegyesületek saját fejlesztési elképzeléseik megvalósításához, összesen mintegy 650 millió forint támogatást nyertek.

A vidéki örökség megőrzése pályázatcsoport keretében többek között megújul két mártélyi és egy székkutasi templom, a csomorkányi templomrom környezete, a bozdási úti és a sóshalmi iskola, a téglagyári tanösvény, és a papi-féle szélmalom is. Erre a települések közel 350 millió forintot nyertek, Vásárhely 248, Mártély és Székkutas 49-49 milliót.

Falumegújítás és fejlesztés keretében megújul és szépül Székkutas központja, a piac, a sportcsarnok, a játszótér és a temető, valamint a vásárhelyi motorcross pálya, illetve Mártélyon a játszótér, a piac, és a sportpálya. Minderre több mint 300 milliót, Székkutas 186, Mártély 65, Vásárhely pedig 49 milliót költhet el.

Szél István hangsúlyozta egyetlen pályázatot sem utasítottak el, ugyanakkor Lázár János felhívta a figyelmet, a cégek számára is megnyíltak a pályázatok, azt vegyék minél többen igénybe.

Lázár János és Szél István bejelentették, hogy támogatást nyert Székkutas Község utóbbi évtizedeinek legnagyobb fejlesztési programja: több mint 1 milliárd 116 millió forint összegű beruházás keretében megvalósulhat a település csatornázása. Ehhez Székkutas község közel 10, a Viziközmű Társulás pedig több mint 90 millió forintos önerővel járul hozzá.

Lázár János kiemelte, jelenleg több mint 500 milliárd forint értékben folyik illetve indulhat csatornázási beruházás az országban, a közeljövőben pedig további 60-70 csatornázási eljárás kiírását tervezik. Egyúttal gratulált Szél Istvánnak, hogy a kezdeti ellenállás dacára, összekovácsolta a települést, mely a csatornázás mellett tette le a voksát.

A rendes közgyűlés eközben folytatta munkáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik