12,6 milliárd forinttal csökken Székesfehérvár adósságállománya

A Pénzügyi, Költségvetési Bizottság Tegnap délután tárgyalt az adósságkonszolidációval kapcsolatos aktuális kérdésekről. Az már biztos, hogy Székesfehérvár esetében az adósságállomány 70 %-át és az erre eső kamatterheket vállalja át az állam, azaz 9,5 milliárd forintos tőketartozás és 3,1 milliárd forintos kamattartozás megfizetése alól is mentesül a város.

Minderről dr. Cser-Palkovics András polgármester, Égi Tamás alpolgármester és Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató sajtótájékoztatón számolt be.

Tavaly novemberben döntött a kormány az önkormányzati adósságállomány egy részének átvállalásáról. Először 5,4 milliárd forintot jelentő adósságrendezésről tárgyalt a város, azonban az eredeti 40%-hoz képest a maximális 70%-ot vállalja át a fehérvári adósságállományból az állam és az erre eső 3,1 milliárd forintnyi kamattartozásra is kiterjed a megállapodás, amelyet június 28-áig kötnek meg Székesfehérvár Önkormányzatával. Így összesen 12,6 milliárd forinttal csökken a város adósságállománya.

„A város fejlődésének nem lehet alapja a hitel.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Éppen ezért 2010 óta nem is nőtt a város hitelállománya, az addig felhalmozott közel 18 milliárd forintból pedig 5,2 milliárd marad az állammal létrejövő megállapodás után. A város polgármestere kiemelte, hogy ennek köszönhetően az idén 100 és 300 millió forint közötti plusszal gazdálkodhat az Önkormányzat. A 2013-ban és 2014-ben felszabaduló forrásokat – a közgyűlés döntése értelmében – az útfelújítási program kibővítésére, azaz újabb utcák felújítására fordítják. „Igazán azonban majd 2015-től növekedhet a város mozgástere. Így Székesfehérvárnak biztosan lesz saját forrása ahhoz, hogy az európai uniós pályázatokon elinduljon és külső források bevonásával jelentős fejlesztéseket hajtson végre” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. 

A konszolidációról szóló megállapodáshoz egy hosszú és bonyolult egyeztetési folyamat végén jutnak majd el, amelyhez minden egyedi szerződésről külön egyeztet a város és a magyar állam. Ezek Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató vezetésével zajlanak, aki szerint az már biztos, hogy kiszámítható gazdálkodást és az árfolyamkockázat jelentős csökkenését is biztosítják ezek a hitelkiváltások, amelyek a kormányzati döntés révén megvalósulhatnak.

Égi Tamás alpolgármester szerint hamarosan már arról is be tudnak számolni a közgyűlésnek és a városban élőknek, hogy melyik évre hány forint megtakarítást eredményez az adósságkonszolidáció és a felszabaduló forrásokat mire tudja fordítani az Önkormányzat.

Az adósságkonszolidációról szóló megállapodást Székesfehérvár Önkormányzata az állammal, illetve azzal az öt bankkal köti, amelyeknél hitele, vagy kibocsátott kötvénye van a városnak. Többek között ezen okmányok aláírására is felhatalmazza majd holnapi döntésével a közgyűlés a polgármestert. A folyamatot összegezve dr. Cser-Palkovics András megerősítette: sikeres tárgyalássorozatot tudhatnak maguk mögött, és ezzel elmondható, hogy ilyen mértékű kormányzati támogatást egyszerre még soha nem kapott Székesfehérvár.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.