Belföld

12,6 milliárd forinttal csökken Székesfehérvár adósságállománya

A Pénzügyi, Költségvetési Bizottság Tegnap délután tárgyalt az adósságkonszolidációval kapcsolatos aktuális kérdésekről. Az már biztos, hogy Székesfehérvár esetében az adósságállomány 70 %-át és az erre eső kamatterheket vállalja át az állam, azaz 9,5 milliárd forintos tőketartozás és 3,1 milliárd forintos kamattartozás megfizetése alól is mentesül a város.

Minderről dr. Cser-Palkovics András polgármester, Égi Tamás alpolgármester és Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató sajtótájékoztatón számolt be.

Tavaly novemberben döntött a kormány az önkormányzati adósságállomány egy részének átvállalásáról. Először 5,4 milliárd forintot jelentő adósságrendezésről tárgyalt a város, azonban az eredeti 40%-hoz képest a maximális 70%-ot vállalja át a fehérvári adósságállományból az állam és az erre eső 3,1 milliárd forintnyi kamattartozásra is kiterjed a megállapodás, amelyet június 28-áig kötnek meg Székesfehérvár Önkormányzatával. Így összesen 12,6 milliárd forinttal csökken a város adósságállománya.

„A város fejlődésének nem lehet alapja a hitel.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Éppen ezért 2010 óta nem is nőtt a város hitelállománya, az addig felhalmozott közel 18 milliárd forintból pedig 5,2 milliárd marad az állammal létrejövő megállapodás után. A város polgármestere kiemelte, hogy ennek köszönhetően az idén 100 és 300 millió forint közötti plusszal gazdálkodhat az Önkormányzat. A 2013-ban és 2014-ben felszabaduló forrásokat – a közgyűlés döntése értelmében – az útfelújítási program kibővítésére, azaz újabb utcák felújítására fordítják. „Igazán azonban majd 2015-től növekedhet a város mozgástere. Így Székesfehérvárnak biztosan lesz saját forrása ahhoz, hogy az európai uniós pályázatokon elinduljon és külső források bevonásával jelentős fejlesztéseket hajtson végre” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. 

A konszolidációról szóló megállapodáshoz egy hosszú és bonyolult egyeztetési folyamat végén jutnak majd el, amelyhez minden egyedi szerződésről külön egyeztet a város és a magyar állam. Ezek Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató vezetésével zajlanak, aki szerint az már biztos, hogy kiszámítható gazdálkodást és az árfolyamkockázat jelentős csökkenését is biztosítják ezek a hitelkiváltások, amelyek a kormányzati döntés révén megvalósulhatnak.

Égi Tamás alpolgármester szerint hamarosan már arról is be tudnak számolni a közgyűlésnek és a városban élőknek, hogy melyik évre hány forint megtakarítást eredményez az adósságkonszolidáció és a felszabaduló forrásokat mire tudja fordítani az Önkormányzat.

Az adósságkonszolidációról szóló megállapodást Székesfehérvár Önkormányzata az állammal, illetve azzal az öt bankkal köti, amelyeknél hitele, vagy kibocsátott kötvénye van a városnak. Többek között ezen okmányok aláírására is felhatalmazza majd holnapi döntésével a közgyűlés a polgármestert. A folyamatot összegezve dr. Cser-Palkovics András megerősítette: sikeres tárgyalássorozatot tudhatnak maguk mögött, és ezzel elmondható, hogy ilyen mértékű kormányzati támogatást egyszerre még soha nem kapott Székesfehérvár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik