Belföld

Speciális műtétet végeztek a győri kórházban

Szerdán végeztek Magyarországon először ballonkatéteres módszerrel olyan vérnyomáscsökkentő beavatkozást, amely a vese verőereit körülölelő szimpatikus idegrendszeri fonat rádiófrekvenciás roncsolásával megszünteti a vese mint az egyik legfőbb vérnyomás-szabályozó központ és az agy közötti kóros információáramlást - írta a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház közleményében.

A beavatkozástól azt várják, hogy a drasztikusan magas, korábban komplex gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható vérnyomás egy hónapon belül csökkenni fog.

A közlemény szerint a beavatkozás újdonsága az eddig alkalmazott technikához képest abban áll, hogy a veseartériába juttatott ballonon nemcsak egy, hanem számos elektróda található, ezáltal jelentősen lerövidíti a rádiófrekvenciás energia leadásának idejét, a korábbi átlagosan 24 percről a két vese esetében összesen mindössze egy percre. Ez azért lényeges, mert a kezelésnek ez a szakasza az, ami a betegnek fájdalmat okozhat.

A speciális eszközzel végzett beavatkozást Dézsi Csaba András professzor, a kórház kardiológiai osztályának főorvosa, a radiológusból, intenzív terápiás szakorvosból és érsebészből álló munkacsoport vezetője végezte elsőként egy 49 éves nőbetegnél, akinek addig nyolc gyógyszerből álló kombinációval sem sikerült 180-200/100 higanymilliméter értékről tartósan lecsökkenteni a vérnyomását.

Másodikként egy olyan 68 éves, gyógyszerekkel beállíthatatlan vérnyomású, szívritmus-szabályzóval élő, cukorbetegségben szenvedő nőbetegnél végezte el a beavatkozást, aki korábban már szívkoszorúér-tágításon is átesett. Utóbbi azért is jelentős, mert pacemakerrel élő beteg esetében ilyen műtétet még sehol nem végeztek. Komplikáció egyik beteg esetében sem jelentkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik