Belföld

Nem dózerolunk, tanítunk

A baksi Mária telep nem putri, az utcák rendezettek, vannak takaros otthonokis. A kisteleki járás egyetlen szegregátumában majd félezer roma él, mégsem ennek felszámolása a cél, hanem a békés együttélés. Nemrégiben Wallenberg díjat kapott Baks.

Az 1500 lelkes falu egyharmada cigány, ez így van, amióta Baks létezik – mondja Búza Zsolt, polgármester. Az egyetlen szegregátum a járásunkban a miénk, de nem biztos, hogy a felszámolás a gyógyír, az integráció egyetlen útja. Most októberben zárul a mélyszegénység programunk, három éve indítottuk el. Már akkor azon aggódtunk, hogy mi lesz, ha befejeződik ez a projekt, s ekkor pályáztunk a komplex telepi programra.

Egy forint híján 150 millió

Ennyit pénzt nyert a falu a programra – folytatja a polgármester. A mélyszegénységi programban felépítettünk egy közösségi házat Mária telepen. Először féltünk, hogy arra a sorsra jut, mint Szegeden, a Cserepes soron megépített ház, de nálunk siker lett belőle. A legutóbbi gyermeknapunkon is rengetegen voltak, nem csak cigánygyerekek, hanem a falu másik végéből is jöttek családok. Náluk, a legfiatalabbaknál kell elkezdeni az előítéletek megnyírbálását. Jó volt nézni, ahogy békésen játszottak egymással.

Nem beterelni, hanem felemelni

A fiatalok számára képzéseket indítottunk, volt egy tanfolyam, ahol építőipari segédmunkára képezték ki a fiatalokat. Kétszeres volt a túljelentkezés – mondja Búza Zsolt – meglepődtünk. Amikor végeztek az elmélettel, a gyakorlatot az önkormányzat nonprofit cégénél végezhették, az új piac területének építkezésénél végezhettek segédmunkát. 

Napelem szerelő tanfolyam

Nem állunk meg – meséli Búza Zsolt – korszerű képesítést szeretnénk a hátrányos fiatalok „kezébe” adni. Pár hét múlva indul a tanfolyam, az algyői Magyar Napenergia Művek akkreditált képzésében vehetnek részt, együtt tanulnak majd madagaszkári fiatalokkal, ugyanis online tanfolyam lesz, ugyanezt tanulják majd Afrikában is, csak angolul.

A felnőtteket a gyerekeken keresztül kell tanítani

Most folyik a Meséd program. Remélem – mosolyog a polgármester – hogy a végén minden családnál lesz egy kis könyvtár. Együtt vesz részt az egész család ebben a programban, az irányítást is roma nőkre bíztuk. A szemléleten kell változtatni, képzésre kell lehetőséget adni, nem házakat lerombolni. Majd, ha bennük kialakul az igény, lerombolják maguk, s újat építenek.

Wallenberg

Az esélytelenek nyugalmával pályáztunk a díjra – meséli a baksi polgármester. Nem gondoltuk, hogy nagy dolgokat teszünk, mégis fontosnak tartjuk, hogy béke legyen a településen a cigányok és magyarok között. Eddig sem volt kirívó 
ellentét, de meg kell fogni a kezüket. Majd, ha napelemeket szerelnek fel a baksi házak tetjére….

Ajánlott videó

Olvasói sztorik