Belföld

Kutya bajunk, mégis állatorvosnál jártunk

Itt a nyár, bár még nem olyan forró, mint szeretnénk. A nagy melegre, a már javában terjedő élősködőkre, veszélyekre azonban még nem késő felkészülni. Ezért látogattunk el dr. Horváth Zoltán állatorvos rendelőjébe.

Kora reggel nagyüzem van ilyenkor az állatorvosnál, ezt az is jelzi, hogy félkészre nyírt csinosítandó kutya, ivartalanítás alatt álló spániel várta a procedúra befejezését, később pedig oltásra érkezett Lizi Fábiánsebestyénről gazdájával, plusz még ott voltunk mi is.

A nyári veszélyekről kérdezve az állatorvos elsőként a meleg ártalmait emelte ki. Dr. Horváth Zoltán elmondta, különösen idős, szív és vesebeteg állatok esetében kell figyelni. A sétákat kora reggelre, késő estére időzítsük, semmi esetre se a déli órákra. Tiszta ivóvíz mindig legyen a jószág előtt, és legyen szellős, tágas a nappali pihenője.

Autóban soha ne hagyjunk kutyát, még két percre sem, a gazdival is történhet a távollét alatt valami szándékán kívül is, így könnyen megtörténhet a baj a kutyával is.

Kirándulások alatt az úgynevezett egérárpa toklásza okozhat akár komoly problémákat fülbe, vagy a mancs ujjai közé kerülve. A fülbe került toklászt csak szakember tudja eltávolítani, annak lándzsás kiképzése miatt. A mancsba került idegen anyaggal is jó ha állatorvoshoz fordul a gazdi. Horváth doktor elmondta, szedtek már ki térdhajlatból is toklászt, ha időben nem veszik észre, az egyre feljebb vándorol. A fül esetében figyeljük nem fordítja e félre a kutya a fejét, mert ha igen, jó eséllyel kerül bele valami oda nem illő dolog.

Állandó téma a kullancsveszély. Ezek az atkák több emberre, állatra veszélyes kórt, vírust is terjeszthetnek, és a kullancsok számával együtt évről-évre nő a fertőző egyedek száma is az országban.

Az egyik terjesztett kór a babesia, amellyel már Horváth doktor több esetben Vásárhelyen is találkozott – míg a többit idén kutyáknál még nem állapította meg. A babesia egysejtű élősködő a z erekben él és tönkreteszi a vörös vérsejteket. Tüneteként a kutya bágyadttá válik, test hője emelkedik, nehezen lélegzik. Ilyet észlelve a kutyát azonnal szakemberhez kell vinni, mer a következő stádium, a nyálkahártyák besárgulása, már rendszerint túl késő a kutya számára.

Ez és a többi kórokozó, sőt élősködő ellen is léteznek megelőző módszerek, hatásfokuk ha nem is 100, de 95 %-os védelmet nyújt. Néhányuk nem olcsó, de még mindig jóval kevesebbe kerül, mint a megbetegedett kutya gyógykezelése.

A legelterjedtebbek manapság a spot on készítmények – 2-től 8 ezer forintig találtunk az interneten – melyet bőrre csepegtetve 1-4 hónapig védelmet kap az állat kullancsoktól bolháktól, legyektől, szúnyogtól. Vannak már igen fejlett nyakörvek is, ezek is jó hatásfokkal működnek de a repülő élősködők ellen ezek nem nagyon védenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik