Belföld

Félmilliárdot húzott ki Tarlós zsebéből Orbán

kemenysepro(960x640)(1).jpg (kéményseprő, )
kemenysepro(960x640)(1).jpg (kéményseprő, )

Ennyit bukik a cég a rezsicsökkentésen. Benézünk a kéménylyukba.

“A kéményseprő vállalat az egyik legkisebb cégünk, de biztosíthatom róla és megnyugtathatom, hogy nem fog belerokkanni a város.” Ezt Tarlós István nyilatkozta a köztévé reggeli műsorában arra az újságírói kérdésre, hogy miből pótolja Budapest a kéményseprői díj lefaragása miatti hiányt.

Ahogy az FN24 írta szerdán: kormányzati rezsicsökkentési akaratból, a főváros Fidesz-többségű közgyűlésének szentesítése révén júliustól 44 százalékkal mérséklődik Budapesten a kéményseprés ára.

Fekete szakik

A régi törvény 4000 forintban határozza meg az „egységnyi munkaráfordítás” maximális összegét, a közgyűlés – némi mértéktartásról téve tanúbizonyságon – 3564 forintos egységárral számláztatott. Az új limit 2000 forint lesz – a második félévtől ezen az órabéren kormozzák kéményeinket a fekete szakik.

„A munkaráfordítási díj tulajdonképpen óradíjat jelent, ebből számítják ki a kéményseprési díj időigénye alapján, hogy ténylegesen mennyit fizet a lakosság” – írta kérdéseinkre a kéményesek kommunikációsa.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Igazából arra voltunk kíváncsiak, a fővárosi kassza mennyit bukik a kormányzati kedélyjavító intézkedéscsomag vonatkozó elemén.

Alább a tüchtig válasz: „A fővárosban kéménytípustól függően nettó 481 és 1925 forint között mozog a kéményenként fizetendő seprési díj jelenleg. A legtöbb budapesti kémény (82%) az ENHG (hagyományos gáztüzelésű kémény), illetve ET (egyedi tartalék kémény) kategóriába tartozik. Ezek seprési díja jelenleg nettó 1782, illetve 1069 forint. A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. 1,026 millió kémény műszaki karbantartását végzi, éves bevétele tavaly 1,945 milliárd forint volt. A díjcsökkentés 400-500 millió Ft közötti bevételkiesést okoz 2013-ban.”

Csak hogy értsük: ha mostanáig pazarolt a közcég, eztán kénytelen lesz hatékonyabban működni. Ha pedig tényleg 3564 forint kell ahhoz, hogy úgy nézzenek bele a kéménylyukba, ahogy bele kell nézni, akkor mostantól: vagy nem úgy néznek be, ahogy kellene, vagy veszteségesek lesznek, amit a főváros lesz kénytelen betolni a füstbe. Vagyis mi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik