Belföld

Újabb fehérvári cég, a DENSO is stratégiai partner lett

orszaghaz(960x640)(1).jpg (országház)
orszaghaz(960x640)(1).jpg (országház)

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány a japán autóipari beszállító céggel, a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft.-vel szerdán.

A Parlamentben a megállapodást a magyar kormány részéről Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, a Denso képviseletében Yamaguchi Shinsuke elnök írta alá. Az aláíráson jelen volt Cser-Palkovics András polgármester is.

A Denso autóalkatrész-gyártó csoport világszerte beszállítója az összes jelentős autógyártó vállalatnak. A Denso 70 ezer négyzetméteres gyártócsarnokában egyebek mellett rendszervezérlő egységeket, benzines befecskendezőket, gyújtógyertyákat állítanak elő. A cég magyarországi leányvállalata 1998-ban kezdte meg tevékenységét Székesfehérváron és mára a város egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált. Jelenleg közel ötezer főnek biztosítanak munkát és a beszállítói hálózatuk is jórészt hazai kis- és középvállalkozásokból áll. 

Yamaguchi Shinsuke, a Denso elnöke hangsúlyozta: a Denso folyamatosan igyekszik erősíteni a kapcsolatot a helyi beszállítókkal, a vállalat ezzel is hozzá szeretne járulni Magyarország gazdasági fejlődéséhez. Az elnök arról is beszélt, hogy a Denso már 15 éve folytat gyártó tevékenységet a városban: “Ha visszatekintek, akkor bebizonyosodott, hogy jó választás volt Székesfehérvár. Az, hogy Magyarország kormánya elismeri tevékenységünket, jó alapot ad a további együttműködéshez.” – fogalmazott Yamaguchi Shinsuke. 

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár az aláírást megelőző beszédében kiemelte, hogy a Denso a Magyarországon töltött 15 év alatt 500 millió eurónyi befektetést hajtott végre. Az államtitkár bejelentette: a japán cég hamarosan újabb magyarországi beruházásról dönthet. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, hogy bíztatóan alakulnak a kormány és a Denso közötti tárgyalások, melyek újabb, jórészt fehérvári fejlesztésekről szólnak. A külügyi és külgazdasági államtitkár köszönetet mondott a székesfehérvári városvezetésnek és a cég dolgozóinak, hogy a Denso otthon érzi magát a Sóstó Ipari Parkban. 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az aláírás után azt hangsúlyozta: kevés olyan versenyképes magyar város van, mint Székesfehérvár. Kiemelte, hogy az ország ipara elképzelhetetlen az erős fehérvári gazdaság nélkül. A város mindig arra törekedett, hogy stratégiai partnerséget alakítson ki a meghatározó Fehérváron működő cégekkel és szervezetekkel. „Örülök, hogy ezt most a Denso esetében Magyarország kormánya is megerősítette ezt. Büszke vagyok arra, hogy a városban működő nagyvállalatok közül az IBM és az Alcoa-Köfém után immár a Denso is stratégiai partner lett.” – mondta el a polgármester.

A kormány eddig 25 Magyarországon működő, külföldi tulajdonú nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást, ami – Szijjártó Péter szavai szerint – a beszállítói körben dolgozó hazai kis- és középvállalkozások munkájának elismerése is. A tervek szerint összesen 40 céggel írnak alá hasonló dokumentumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik