Belföld

Orbán még a csapból is

Orbán Viktor (orbán viktor, kovács ferenc, emilio butragueno)
Orbán Viktor (orbán viktor, kovács ferenc, emilio butragueno)

Szélsőségesen ellentétes reakciókat szült az a teljesítmény, intenzitás és jelenlét, amit Orbán Viktor az elmúlt napokban az árvíz idején bemutatott – írja internetes blogján Török Gábor.

Török Gábor a miniszterelnöki szereplés politikai hasznáról úgy véli: Magyarország „nem nagyon tud mit kezdeni azzal, ha egy határozottan cselekvő, irányítani akaró politikust lát”. Sokan már attól is viszolyognak, ha egy miniszterelnök utasít, míg mások a határozott vezető puszta látványától kritika nélküli, boldog alattvalók lesznek. Szerinte természetesnek kellene tekinteni, hogy egy megválasztott politikus vezetni akar, igyekszik minél több döntést magához rendelni. Nem szabad elfeledni, hogy a politika nemcsak technokrata döntések láncolata, hanem a szimbólumok, gesztusok világa is. Nem kell elhinni a mindenhez értő kormányfő meséjét ahhoz, hogy értékeljük a kiállást.

Amikor a gátakon maga ismerteti azokat az információkat, „amelyeket természetesen a szakemberektől kap, akkor nem ellopja a show-t, hanem felemeli az ügyet, jelzi a helyzet komolyságát, és egyben azt üzeni, hogy minden erőforrást biztosít a probléma megoldására. Végső soron nem valami ilyesmiért tartjuk a vezető politikusainkat?” – írja az elemző.

„Az árvíz – hangozzon bármilyen cinikusan is – a politikai vezetők kedvenc terepe. Van ugyanis egy nagyon jó tulajdonsága: szemben más politikai és gazdasági válságokkal, viszonylag hamar, tulajdonképpen magától elmúlik.” Török Gábor szerint Orbán Viktor okosan kalkulált, amikor úgy döntött, a helyszíneket járva követi az árvízi védekezést.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az irányítás állandó hangsúlyozása szokatlan lehet a magyar füleknek, de hasonló helyzetben a potens állam- és kormányfők a világon mindenhol ehhez hasonló mondatokat szoktak mondani. Nehezen igazolható idea, amit az ellenzéki beszélgetős műsorokban hallani az ilyenkor elegánsan háttérbe húzódó, a védekezést szakemberekre bízó „fejlett nyugati demokráciák” vezetőiről. Török Gábor szerint ugyanakkor az árvízi teljesítmény dokumentálásával a kormányfő stábja mintha átesett volna a ló másik oldalára: „olyan mennyiségben árasztották el a nyilvánosságot képekkel, felvételekkel, hogy az ellenszenvet, ellenérzést  kelthet még akár azokban is, akik a kormányfő személyes helytállását helyeselték”.

Az elemző emlékeztet rá, „a Fidesz elnöke régebben mennyire szemérmesen viszonyult a bulvármédiához. Most mintha teljesen kicserélték volna: láthatóan cseppet sem zavarta, hogy az autó hátsó ülésen ülve ország-világ előtt cseréli le fehér zokniját, mintha csak egy valóságshow egyik szereplője lenne.” Szerinte lehet, hogy azoknak van igazuk, akik szerint „nincs az a mélység, amibe ne lenne érdemes megmártózni”, a lényeg az, hogy beszéljenek róla, de ő úgy érzi, a magyar választó a politikusokkal szemben ennél még mindig konzervatívabb, ízlésesebb. Ha Orbán Viktor „nem vigyáz, ha a stábja nem vesz vissza, ez az út csak az elcelebesedés, a valósághőssé válás útja lehet, ami nézettséget, figyelmet még hozhat, de a politikusi hitelességet erősen erodálhatja” – zárja elemzését Török Gábor.

Orbán: Győzelemre állunk

Az árvíz óta immár szokásos reggeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor szerdán azt jelentette be, hogy árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót, és már értesítették is az önkormányzatokat, hogy várják a helyreállítási igényeiket. A gátak állapotának felmérése megkezdődött, a megerősítési tervek  készülnek.
„Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Egy „csata” van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál. A fővárosban várhatóan délre apad nyolc méter alá a folyó, akkkor „Budapesten fel lehet lélegezni” – tette hozzá. A déli Duna-szakaszokon „a védekezés százszázalékosan kiépített”, a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobbon a katasztrófavédelem iránytja a munkát, a Petőfi-szigetnél négyszáz katona vár bevetésre.Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

Az FN24 álláspontját Orbán Viktor árvízi szerepléséről itt olvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik