Belföld

Ö-znek-e még a szögediek?

Ö-znek-e a szegediek, s ha igen, milyen szituációkban? – többek között erre a kérdésre keresi a választ a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszéke „Szeged nyelve és a szegediek élete” című kutatásában.

A projekt eredményeként a Tisza-parti város lakóinak 2010-es évek eleji nyelvhasználatáról kapnak majd képet a szakemberek -írja a SzegedMa.hu.

Talán meglepő, de nem készült még magyar nyelvterületen olyan felmérés, amely egy vidéki nagyváros nyelvhasználatát a maga teljességében bemutatná. A tanszék egy OTKA-pályázat (Országos Tudományos Kutatási Alapprogram) keretében 2012 szeptemberében kezdte el projektjét, a felméréstNémeth Miklósegyetemi docens vezetésével Kontra Miklós és Sinkovics Balázs indították.

A kutatás másik fő célja egy olyan digitalizált beszédadatbázis létrehozása, mely szemlélteti a különböző nemű, életkorú és társadalmi helyzetű szegedi lakosok nyelvhasználatát a 2010-es években. Ennek érdekében körülbelül másfél órás interjúkat készítenek 160 szegedivel. A reprezentatív minta résztvevőit az országos központi lakcímnyilvántartótól hivatalosan megkért adatokból véletlenszerűen választják ki (következésképpen az adatközlők egy része nem ö-ző nyelvjárást használ). A rögzített hanganyagot azután le is jegyzik – magyarázta Sinkovics Balázs, a Magyar Nyelvészeti Tanszék tanársegédje. A szakemberek többek között arra kíváncsiak, kik és mikor használják az ö-ző nyelvjárást. „Arra is szeretnének rávilágítani, hogy egyenlő-e a szegedi beszéd az ö-zéssel, illetve hányféleképpen tud megszólalni a szegedi ember, igaz-e, hogy visszaszorulóban van a tájnyelvi használat” – sorolta a tanársegéd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik