Belföld

Melia: Nem kell megsértődni, ha barátaink bírálnak

Amerikai-zaszlo(960x640)(1).jpg (zászló, egyesült államok, )
Amerikai-zaszlo(960x640)(1).jpg (zászló, egyesült államok, )

Exkluzív interjút adott a Heti Válasznak az Egyesült Államok külügyi helyettes államtitkára.

Thomas O. Melia múlt héten töltött rövid időt Budapesten, s ellenzéki vezetőkkel is találkozott. A külügyér nevét két éve ismerhette meg a hazai közönség, miután az amerikai törvényhozásban a magyar médiatörvényt és az alkotmányozást keményen bírálta. Deutsch Tamás akkor Twitter-oldalán reagált: „Ki a f… az a Thomas Melia?” – emlékeztet a hetilap.

A helyettes államtitkár a csütörtökön utcára kerülő Heti Válasznak azt mondja: már vagy húsz éve nem találkozott Deutsch-csal. „Gondoltam rá, hogy panasszal élek emberi méltóságom megsértése miatt, ám végül a nyílt vita szellemiségét követve inkább nem tettem.” De hozzátette: csak viccel.

Arra a kérdésre, hogy a nyílt vita híveként eljönne, ha a friss amerikai botrányok miatt a magyar parlament meghallgatást szervezne az amerikai demokrácia aggasztó volta miatt, Melia azt feleli: náluk is megvannak a fórumok erre, természetes, ha más országok is figyelemmel kísérik a fejleményeket, de nem hiszi, hogy ő lenne a legalkalmasabb, hogy az Egyesült Államokat képviselje egy ilyen meghallgatáson. A helyettes államtitkár nagykövetségünk rendelkezésére áll, ha ilyen aggodalmak fogalmazódnak meg. „Nem hiszem, hogy meg kellene sértődnünk, ha barátaink bírálják országunkat. Az én hivatalom meg is kezdte a konzultációt kormányon kívüli szervezetekkel, s el fogjuk készíteni jelentésünket az emberi jogok amerikai érvényesüléséről.”

Melia ezúttal nem bírálja olyan keményen a magyar demokráciát, mint az elmúlt két évben. „A magyar választásokig ki fog derülni, hogy megalapozottak vagy esetleg túlzóak voltak-e az aggodalmaink.” Szerinte a demokrácia minőségét illetően Magyarország a világ élvonalában helyezkedik el, még a posztkommunista országok között is előkelő helyen. „Nem hiszem, hogy valaha is utaltunk volna olyasmire, hogy országuk kiesett a demokratikus államok sorából, vagy hogy erre kellene számítani” – teszi hozzá.

Szijjártó Péterrel is tárgyalt

A magyar gazdaság folyamatai és a negyedik alkotmánymódosítás is téma volt Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és az amerikai külügyi helyettes államtitkár múlt szerdai budapesti tárgyalásán. A találkozón Szijjártó Péter tájékoztatta amerikai kollégáját a magyar gazdaság folyamatairól, egyebek között arról, hogy az Európai Bizottság javaslatot tett a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetésére.


Fotó: MTI / Miniszterelnökség

Szijjártó Péter szólt a magyar-amerikai gazdasági együttműködés fejleményeiről is, valamint arról, hogy a magyar kormány már hét amerikai céggel kötött stratégiai együttműködési megállapodást. A negyedik alkotmánymódosítás nyomán az EU-val folytatott konzultáció jelenlegi helyzete szintén szóba került a felek között, akik eszmét cseréltek az “arab tavasz” fejleményeiről, Magyarország nyugat-balkáni szerepvállalásáról, valamint a világ különböző térségeiben végbemenő társadalmi, politikai átalakulásokról.

Szijjártó Péter külkapcsolatokért felelős államtitkár korábban az FN24-nek azt mondta, hogy amikor ő Thomas O. Meliával tárgyalt nem került szóba Deutsch, de az amerikai külügyér a találkozón előhúzta a Fidesz 1990-es önkormányzati kampányának plakátját, amin a „Hej, ha…” volt a szlogen. Az összes fontos fideszes vezető aláírása szerepelt a lapon, a jelenlegi köztársasági elnöktől a házelnökön át a miniszterelnökig. Még Deutsch Tamásé is!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik