Belföld

Megmenekült a Margitsziget

Margitsziget(1)(650x433)(1).jpg (margitsziget)
Margitsziget(1)(650x433)(1).jpg (margitsziget)

A Duna vízszintje óránként három centit csökken a fővárosban.

Megvédtük Budapestet, és a Duna most már gyorsan apad – mondta Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján a Margitszigeten.

Kiemelte: a vízszint jelenleg 788 centiméter, ez azt is jelenti, hogy “a Margitsziget megmenekült”. Azt még nem tudni, meddig lesz lezárva a sziget, a károk felméréséhez, elhárításához ugyanis még idő kell – közölte.

Pesti Imre azt mondta, elképzelhető, hogy a sziget pesti oldalán az árvíz miatt károsodott a partfal. A Margitszigeten több fát is alámosott a víz, a rendkívül nedves talaj miatt meggyengült a gyökérzetük – tette hozzá, jelezve: eddig nyolc fa dőlt ki, és nem kizárt, hogy több is veszélyben van, ezért mindenképpen ellenőrizni kell a fákat, és addig a szigetet biztosan zárva tartják.

Pesti Imre hangsúlyozta: jelentősen felgyorsult az apadás, a Duna vízszintje jelenleg óránként három centimétert csökken.
A legmagasabb vízállás Budapestnél 891 centiméter volt.

Kifejtette: a Római-parton a töltést már nem terheli nyomás, a Nánási úton és a Királyok útján a gátat már nem éri el a víz. Pünkösdfürdőnél stabil a gát, a Bem rakparton a szivárgások megszűntek, a rakpartot a tömegközlekedés előtt már megnyitották. A Dagály strandról és a Népfürdő utcáról a védelmi bizottság elnöke elmondta: ott is jelentős kárt okozott az árvíz a fákban, a talaj meglazulása miatt azok könnyen kidőlhetnek.

Tájékoztatása szerint jelenleg felmérik a védvonalban keletkezett károkat, számítani lehet a partvonal alámosására, a partfal bedőlésére, és arra, hogy a víz miatt több helyen üregek keletkeztek az úttest alatt, amely így könnyen beszakadhat a víz visszavonultával. Ezért a közlekedési korlátozásokat csak lassan vonják vissza – jegyezte meg.

Pesti Imre közölte: a fővárosban a védekezésben másfélmillió homokzsákot használtak fel, és a munkálatokban több mint tízezer ember vett részt. Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzátette: naponta 300 fővárosi tűzoltó vett részt a védekezésben a fővárosban.

Pesti Imre kiemelte: az elmúlt napokban példátlan összefogás valósult meg Magyarországon az árvízi védekezésben.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik