Belföld

Lecsapott a kormányhivatal egy budapesti iskolára

szersa iskola (iskola)
szersa iskola (iskola)

Bezárták az iskolát, mert komoly hiányosságokra bukkantak. A 23 fős tantestület 18 tagjának nem volt megfelelő végzettsége.

Törlik a Szegényeket és a Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) fenntartásában működő Soroksári úti iskolát a nyilvántartásból – jelentette ma be Sipos Imre (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkár és Pesti Imre, Budapest főváros kormánymegbízottja.

Az iskola működése már régóta gyanús volt, legutóbb a májusi matematikaérettségi dolgozatait és jegyzőkönyvét foglalták le a kormányhivatal emberei. Úgy tudjuk, a vizsgálódás azóta bebizonyította, tényleg nem mentek rendben a dolgok az iskolában. A 23 pedagógusból 18-nak nem volt megfelelő képesítése.  Az iskola gazdálkodását pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is ellenőrzte, és költségvetési csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt, büntető eljárást folytat. A Magyar Államkincstár a fenntartó által igényelt költségvetési támogatás jogszerű igénylését és elszámolását vizsgálja.

Feltételek

A kormányhivatal szerint, a helyszíni ellenőrzéskor lepusztult tantermeket találtak, melyek berendezése mindössze asztalokból és székekből állt, semmilyen, a különböző szakmák elsajátításához szükséges szemléltető eszköz nem volt. Az iskola nem adja oda a tanulóknak az ingyenes tankönyveket, a helyszíni használatukat is erősen korlátozza, mert az igénynél kevesebb tankönyve van.

Kialakított tanműhely egyetlen szakképesítés oktatásához sem áll rendelkezésre. Ugyanakkor érvényes tanulószerződése – vagyis olyan szerződés, mely szerint a tanulók külső helyszínen, például különböző konyhákban, éttermekben vagy műhelyekben szerezhetik meg a szakmai gyakorlatot – mindössze 87 főnek van, tanulószerződéses normatívát ugyanakkor 175 fő után igényeltek. A szakács, a pincér és az élelmiszer vegyi áru eladó képzésben teljesen hiányoznak az élelmiszerbiztonsági rendszer működtetéséhez és a fertőzések elkerüléséhez szükséges berendezések és felszerelések. Szinte minden olyan gép, felszerelés és berendezés hiányzik, melyet a Szakma és Vizsgakövetelmény előír, és amelyek szükségesek a sikeres szakmai vizsgára való felkészüléshez. A tanulók nem tudnak olyan szakmai szituációban gyakorolni, amelyben megszerezhető a szükséges tapasztalat és szaktudás. Ezáltal a tanulók olyan behozhatatlan hátrányba kerülnek, hogy nem tudják teljesíteni a szakmai vizsgák feltételeit, így a fiatalok nem kerülnek valós, a munkaerőpiacon alkalmazható tudás birtokába- állítja a kormányhivatal.

A Szersa keretében olyan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett és tanulási problémával küzdő, elsősorban roma diákok tanulnak, akikről már mindenhol lemondtak. A különböző szakmákon (kőműves, szakács, szociális gondozó, pincér) kívül az ide járó fiatalok érettségihez is juthatnak. Korábban már írtunk arról, hogy az iskola egy volt tanára (aki mellesleg Fidelitas-tag, jó kormánykapcsolatokkal) bejelentése alapján vizsgálat indult az intézmény szabálytalan működése ügyében.

Bezár

A vizsgálat eredményeként a kormányhivatal június 28-i hatállyal törli a nyilvántartásból az iskolát, de Pesti Imre azt mondta, gondoskodnak arról az oktatásért felelős hivatalokkal együtt, hogy   a Szersa diákjai méltó módon folytassák tanulmányaikat. Az állami vizsgákat az intézmény még zavartalanul le tudja bonyolítani.

Megírtuk, egy kirúgott tanár tett bejelentést az Emberi Erőforrás Minisztárium felé, mert állítása szerint az iskolában, több visszáság is zajlott.A kirúgott pedagógus egyébként Bagdad bombázásáról is küldött videót néhány diákjának, azzal a megjegyzéssel, hogy „Nagyjából ez marad az iskolából”, ezért maradt el a szalagavató az iskolában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik