Belföld

Gátszakadás Gemencen

gemenc (gemenc)
gemenc (gemenc)

Lakott terület nincs veszélyben.

Átszakadt a gát szerdán a Duna Baja feletti szakaszán fekvő, Gemenchez tartozó Veránka-szigeten, a víz elárasztott csaknem 200 hektárt. Mint Sipos Sándor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója elmondta, az ár lakott területet nem veszélyeztet, csak az erdőállományban okozhat kárt; ingatlan, gép, műszaki eszköz nem kerülhet veszélybe.

Menekül a vadállomány, kattintson a képre a galériáért!
Fotó: MTI

Sipos Sándor szerint a szigeten lévő vadállomány legnagyobb része a 8 kilométer hosszú gátrendszerre, valamint a mesterséges vadmentő dombokra menekült, ahol átvészelheti a vízbetörést.

Az állatok részére korábban takarmányt készleteztek be, és folyamatosan gondoskodnak a gátakon rekedt vadak etetéséről is.

A gemenci erdőgazdasághoz 15-18 ezer hektár tartozik, ennek legnagyobb része a Duna 850 centimétert meghaladó vízmagassága felett már víz alá került. A rekord vízmagasság miatt nem lehetett megvédeni a szigetet, mert a kalocsai érsek által, még a második világháború előtt felépíttetett nyárigát-rendszert nem csak magasítani kellene, hanem jelentősen szélesíteni is.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik