Belföld

Fokozatosan apad a Duna

Szerda délelőttig már több mint negyven centimétert apadt a Duna Adonynál, a hétfői tetőzés óta. Ercsiben és Kisapostagon a part közelében lévő ingatlanokról is folyamatosan húzódik vissza a víz. Az apadás idején a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság rendszeresen figyeli a védművek állapotát.

Ercsiben és Kisapostagon fokozatosan húzódik vissza a megáradt Duna, a part közeli ingatlanoknál szemmel láthatóan is csökken a víz magassága és a talajvíz nyomása. Mindkét településen az épületek védelme érdekében szivattyúkkal segítik a víz visszahúzódását. Dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke döntésére a helyreállítási munkák még ma, a délután folyamán megkezdődnek.

Adonynál a Lórév felé vezető utat a rendőrség továbbra is lezárva tartja, és az ártéri ingatlanokat csónakokkal rendszeresen ellenőrzik.

Dunaújvárosban szintén nincs szükség homokzsákos védekezésre. A Szalki-sziget területe még víz alatt van, de a Duna apadása itt is érzékelhető. A Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnökének döntésére Dunaújvárosban, a Szalki-szigetre vezető úton feloldották a forgalomkorlátozást a TEHERFORGALOM részére!

Kulcson az árhullám levonulásával egy időben a partfalmozgások ellenőrzésére kell fokozott figyelmet fordítani. A korábban megcsúszott löszfalat eddig is rendszeresen ellenőrizték. Kedden a katasztrófavédelem geológus szakemberekkel vizsgálta meg és értékelte ki a várható mozgásokat. A geológusok a helyszínen kijelölték a kiépítendő ellenőrzőpontokat, amelyek műszaki telepítése ma megkezdődött. Így a figyelőkutakon és a helyszíni ellenőrzéseken kívül geológia mérések is lehetővé teszik a talajmozgások, süllyedések megfigyelését.

Baracson a meglévő védműveket rendszeresen ellenőrzik. Rácalmáson árvízi védekezésre továbbra sincs szükség. A 6-os főúton, Adony és Ercsi között a 3,5 tonna feletti gépjárművek továbbra sem közlekedhetnek, ezen a szakaszon a súlykorlátozással érintett járműveket az M6-os autópályára terelik- tájékoztatta a Fehérvár24-et Szabó-Bisztricz Anett, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik