Belföld

Mi/Ki Kicsoda? Balog a tojásra, a köztévé a miniszterre nem emlékezett

Balog Zoltán (Balog Zoltán)
Balog Zoltán (Balog Zoltán)

Már a Zürichi Egyetemen tartott előadás előtt ismert volt, hogy a helyiek nem várják jó szívvel Balog Zoltánt. Közben kiderült, hogy a köztévé nem ismerte fel az elöntött ellenzéki képviselőt.

Ipkovich György – a Svájcban tárgyaló magyar delegáció tagjaként – úgy emlékezett: napokon át folyt a sajtópolémia: a nacionalistának tartott magyar kormány minisztere tarthat-e előadást az egyetemen. A szocialista politikus a Népszavának azt mondta: a küldöttség tagjai tudták: a biztonságiak készülnek, mert Balogot tüntetők várják. Nem is a főbejáraton, hanem a menzánál mentek be az egyetemre. A miniszter hétfőn a közrádióban elmondta: senki nem zavarta meg előadását, még meg is tapsolták. Balog azonban csak a szépre emlékezett. Hiába mentek ugyanis a menzához, a tüntetők odaértek, és záporoztak a tojások, „sok a szélvédőn tört szét, de a minisztert védő biztonsági ember is bőven kapott. Zakót kellett cserélnie” – idézte fel Ipkovich György.

A delegáció többi tagja megúszta, mert ők nem a miniszteri autóval, hanem egy kisbusszal érkeztek. Balognak A romák Magyarországon – probléma vagy lehetőség? címmel tartott előadását Ipkovich szerint válogatott, idősebb közönség hallgatta. Csupán néhány egyetemista ült az előadóban, őket vélhetően nem hatotta meg az “elmúltnyolcévezés”, ezért orwelli politizálást emlegettek – írja a Népszava.

Balog Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta, a mintegy kétszáz fős hallgatósága „volt a józan, értelmes többség, aztán hogy volt ott tíz-húsz ember, akik közben kint fasisztáztak, az szerintem őket minősíti”. Az AFP az ATS svájci hírügynökségre hivatkozva adott hírt szombaton arról, hogy előző este az egyetem előtt mintegy harminc “szélsőbaloldali” tüntető tojásokat dobált, de a rendőrség közbelépett. Egy embert őrizetbe vettek és kihallgattak, majd rögtön szabadon engedtek, egy rendőr pedig könnyebb sérülést szenvedett az egyik combján. .

Vasárnap az Emberi Erőforrások Minisztériumához eljuttatta az MTI-nek Oplatka András levelét. A Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci lap volt magyarországi tudósítója, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem professzora, az MTA tagja ezt írta: “Tehát. Ami igaz: az egyetem előtt 20-30 diák, aki az erősen baloldali, úgynevezett “kritikus politika/ Zürichi Egyetem” csoportosuláshoz tartozik, a minisztert megkísérelte megdobálni, mire a rendőrség közbeavatkozott. Nem igaz viszont, hogy az előadást bárki megzavarta volna. Az egyórás előadás s az ezt követő vita mintegy kétszáz főnyi hallgatóság előtt a legnagyobb rendben, minden incidens nélkül zajlott le.

Az MTI tudósítójának megállapítása, hogy a közönség az előadást erős tapssal jutalmazta, megfelel a valóságnak. A vitában egyetlen kritikus kérdés hangzott el egy diák részéről, aki “fasizmust” emlegetett. Balog erre minden indulat nélkül azt a választ adta, hogy mindenről lehet tárgyszerűen vitatkozni, de vigyázni kell az efféle, a második világháború eseményei óta súlyosan elmarasztaló jelzőkkel: nem szabad őket állandóan használni s tartalmukat ezzel leértékelni, és meg kell gondolni, hogy aki őket használja, az elvágja minden további tárgyilagos vita lehetőségét.”

Közben a Vakkomondor blog azt írja, hogy a köztévé péntek esti híradójában beszámolt az árvíz által elöntött Szabó családról, de a szerkesztők elfelejtették közölni, hogy a családfő Szabó Imre MSZP-s országgyűlési képviselő. A híradós anyagban elhangzott, hogy „a Szabó családot” délelőtt öntötte el a víz Leányfalun, majd megszólalt Szabó Imre. A férfi nevét ugyan kiírták, de “nyilván fogalmuk sem volt róla, hogy Szabó szocialista parlamenti képviselő, korábbi környezetvédelmi és vízügyi miniszter”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik