Belföld

Kétszáznál többen a gátakon Fejér megyében

Fejér megyében kedd reggel több mint kétszázan vesznek részt az árhullám elleni védekezésben, többségében a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjai, vízügyi szakemberek, önkéntesek, illetve rendőrök, polgárőrök és karitatív szervezetek - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint a védművek mind a hét árvízzel érintett településen a várható legmagasabb vízállás szintje fölött készültek el. A figyelőszolgálatok folyamatosan ellenőrzik a gátak állapotát, és szükség esetén a katasztrófavédelem helyszínen lévő hivatásos állománya azonnal megkezdi a védművek további erősítését, az esetleges szivárgások megszüntetését.

Mint elmondta, hétfő délután intenzív felhőszakadás nehezítette az árvízi védekezést, ezért a védekezésben részt vevő hivatásos és önkéntes tűzoltók létszámát rövid idő alatt megtöbbszörözték, illetve több ezer homokzsák kihelyezésével megerősítették a nyúlgátakat Kisapostagon. Több mint ötszázan dolgoztak a nyúlgátak töltésmagasításán és megerősítésén, köztük Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, a magyar honvédség, a rendőrség, önkéntes tűzoltó egyesületek, továbbá sok önkéntes, akik a korábbi napokban ajánlották fel segítségüket a katasztrófavédelemnek.

A gyors, összehangolt védekezésnek köszönhetően a védműveket sikerült megerősíteni, gátszakadás nem történt. Az árvíz Kisapostagon egy üdülőterületen lévő utcát veszélyeztet, ahol harminchét ingatlanban kilencven ember él.

Ezen kívül Dunaújvárosban, a Tisza utcában okozott gondokat a Duna magas vízállása, ahol a vízzel teli árok nem tudta elvezetni a hirtelen lehullott nagy mennyiségű esőt. A felgyülemlő víz a környék lakóházait veszélyeztette, ezért a hivatásos tűzoltók az árokpartot mintegy kétezer homokzsákkal megmagasították, megerősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik