Belföld

Jótékonykodik a pernyertes Navracsics

navracsics-tibor(960x640)(2).jpg (navracsics tibor)
navracsics-tibor(960x640)(2).jpg (navracsics tibor)

A politikus a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványt támogatja a Jóri András-perben neki megítélt összeggel - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) sajtóosztálya.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter 336 ezer forintot ajánl fel a veszprémi alapítványnak.

A Jóri András volt adatvédelmi biztos által – a szociális konzultációval összefüggésben jó hírnév megsértése miatt – indított per során a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta, így a felperesnek 250 ezer forint plusz áfa perköltséget és 15 ezer forint plusz áfa fellebbezési költséget kell kifizetnie Navracsics Tibornak. Ezt az összeget a miniszter a beteg újszülöttek és koraszülöttek mentésére specializálódott veszprémi alapítványnak ajánlja fel – tudatta a KIM.

2011 szeptemberében Jóri András keresetet nyújtott be – akkor még – a Fővárosi Bíróságra, azzal a kéréssel, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy Navracsics Tibor egy 2011. június 6-ai parlamenti felszólalásában megsértette személyhez fűződő jogait. A Fővárosi Törvényszék első fokon, 2012 májusában elutasította a keresetet, azzal az indokkal, hogy a felszólalás nem tartalmazott valótlan tényt, hanem összegző, véleménynyilvánítást is tartalmazó válasz volt. Idén március 21-én a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, annak helyes indokaira tekintettel, rögzítve, hogy Navracsics Tibor 2011-es parlamenti felszólalása nem volt jogsértő – írták.

Jóri András azért indított polgári pert, mert 2011 nyarán a parlamentben Navracsics Tibor arról beszélt: az adatvédelmi biztos nem fejezte ki ellenvéleményét az adatkezeléssel összefüggésben egyetlen egyeztetésen sem, “egészen addig, amíg meg nem tudta, hogy az adatvédelmi ombudsman pozíciója megszűnne az új alaptörvény értelmében, és egy hatóság jön létre helyette. Azóta elkeseredett háborút folytat mindenfajta olyan adatvédelmi jogszabály ellen, amit ez a kormány ad. (…) Van ez így, hogy a politika egzisztenciális érdekekre épül fel, van úgy, hogy valakinek a meghiúsult személyes karrierje az egész világképét
átalakítja, de erre nem kellene tartós szakmai véleményt alapozni”.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik