Belföld

Folyik a szavazás a diákbérletekről

Hétfőtől egészen június 25-ig szavazhatnak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói arról, hogy a továbbiakban milyen feltételek mellett kívánják és tudják igénybe venni a féléves – mindeddig ingyenes – utazásra jogosító diákbérleteket.

A múlt hónapban Marjanovic Anett (JGYPK), Fodor Ákos (BTK) és Puskás Árpád (TTIK) érdekképviselők útjára indították azt az elő-aláírásgyűjtő összehallgatói kezdeményezést, melynek keretében fel kívánták mérni az egyetemi hallgatók bérletek iránti igényét írja a SzegedMa.hu.

Jelenleg minden államilag támogatott hallgatónak ingyenesen biztosítanak városi tömegközlekedésre jogosító utazási kedvezményt, holott – előzetes felmérések szerint – akadnak, akik kihasználatlanság miatt lemondanának róla. Korábban a Hallgatói Szolgáltató Irodán bárki, akinek nem volt szüksége a dokumentumra, pénzre válthatta azt, de erre néhány éve már nincsen lehetőség. Az időről időre dráguló bérletek miatt, melyeket a 2008 óta változatlan alapú hallgatói normatíva összegéből fedeznek, egyre kevesebb pénz jut a szociálisan rászoruló diákok megsegítésére.

Az elő-aláírásgyűjtés lezárultát követően ismét felkerestük Anettet és Ákost, hogy a szavazatok összesítéséről kérdezzük őket. Az érdekképviselők azt mondták, kettős eredmény született: bár nem sikerült összeszedni a várt 6000-7000 hallgatói aláírást, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) a nagyarányú részvételt figyelembe véve mégis úgy döntött, véleménynyilvánításra bocsátja a témát. Ennek eredményeként hat opció közül választhatnak június 10–25. között a hallgatók: akár a bérletrendszer teljes eltörléséről, annak változatlan formában való megtartásáról vagy a részfinanszírozás lehetőségéről is. Szavazni minden hétköznap reggel 10 órától lehet, a Szegedi Tudományegyetem kari és kollégiumi épületeiben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik