Belföld

Ezért van Orbán a gátakon

orban-viktor-es-hende-csaba-a-gaton(960x640)(1).jpg (orbán viktor, hende csaba, árvíz, )
orban-viktor-es-hende-csaba-a-gaton(960x640)(1).jpg (orbán viktor, hende csaba, árvíz, )

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a miniszterelnök így személyes tapasztalatai alapján tudja meghozni a védekezéshez szükséges politikai döntéseket.

Kósa Lajos kedden, a köztévé reggeli műsorában az ellenzéki pártok által az árhullámot kísérő miniszterelnöki jelenlétet “kampányfogásnak” nevező megjegyzésekre úgy reagált: a kormányfő nem az árvízi védekezés szakmai irányítása miatt van jelen a Dunán levonuló árhullámot kísérve a gátakon, hanem azért, hogy személyes tapasztalatai útján hozza meg a védekezéshez szükséges politikai döntéseket.

Kósa Lajos azt mondta: a katasztrófavédelem képviseli a szakmai vonalat, hogy hol kell védekezni, mit kell csinálni, és nem a miniszterelnök mondja meg, hova kell ellennyomó medencéket csinálni vagy homokzsákokat pakolni. Neki azt kell  tudnia, milyen erőforrásokat kell mozgatni, honnan lehet a védekezéshez szükséges pénzt átcsoportosítani, vagyis “a nagy logisztikai döntések” meghozatala politikai vezetői feladat.

A belügyminiszter is csak a meglévő eszközök felett tud diszponálni – tette hozzá a fideszes politikus, megjegyezve, az, hogy a kormányfő, a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter, valamint a katasztrófavédelem vezetője személyesen is jelen van a védekezés helyszínén, lerövidíti a parancskiadási és végrehajtási időt, mert a személyes benyomás döntő, így lehet igazán felmérni a helyzetet.

Kósa Lajos történelmi árvíznek nevezte a Dunán levonuló árhullámot. Úgy fogalmazott: a kormányfő személyes jelenléte üzenet, hogy ez egy fontos ügy, és az önkénteseknek is erőt ad a kormányfő, a miniszterek, a politikusok személyes jelenléte.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: még másfél-két nehéz napunk van

“Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges” – fogalmazott a kormányfő kedden, Tökölön.

Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik a Duna, az árhullám szerdán éri el Baját, csütörtökön Mohácsot, majd elhagyja az országot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is százszázalékos lesz a kiépítettség. A miniszterelnök kérte az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelenleg nincs közvetlen munka számukra a gátakon.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalunál ezt kedd délután rendelhetik el. A miniszterelnök szerint Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

A tájékoztatón a honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. Hende Csaba emlékeztetett arra, hogy a szerb hadsereggel hosszú évek óta jelentős katasztrófavédelmi együttműködést folytat Magyarország. A miniszterelnök szerint ez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

“A Szerbiában történő védekezés sikeréhez – túl az általános emberi jóindulaton – speciális magyar érdek is kötődik. Tehát, ha a szerbeknek sikerül a hozzájuk belépő árhullám első időszakában sikeresen védekezni, az Magyarország biztonságát is növeli majd” – mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy tizenegy települést érintene az onnan esetlegesen visszafolyó víztömeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik