Belföld

Bontják a vadonatúj díszburkolatot

Fel kell törni a két hónapja átadott díszburkolatot az Apáthy Kollégium előtt Szegeden. Az egyetemkaszkád rendszerének építése miatt csöveket kell lefektetni, ez nem megy a szintén uniós pénzből épített burkolat bontása nélkül. Az uniós projekteket nem egyeztették. Nem tudta a jobb kéz, hogy mit csinál a bal.

Mostanra derült ki, hogy képtelenség az egyetem fűtési rendszerét úgy átalakítani, hogy ne bontsák fel a város uniós forrásból felújított díszburkolatát, amelyet nem több mint két hónapja avattak fel ünnepélyesen. A beruházó Geotermikus Szolgáltató Kft ügyvezetője, Péter Tamás szerint ezt belekalkulálták, a bontási munkákkal nem zavarják a nyári Dóm téri rendezvényeket, majd szeptemberben fognak a díszburkolat feltöréséhez. A projekt időben elkészül, a plusz költségeket állja a beruházó. 

Pénz pocsékba

A díszburkolatra a város nyert uniós pénzt, s mint a legtöbb uniós pályázatnál, itt is kötelezettséget kell vállalni a beruházás fenntartásáért, legalább öt évig. Ezért z önkormányzat városüzemeltetési irodája elutasította a beruházó bontási kérelmét, ami májusban érkezett a hivatalhoz. Az ügy azonban nincs lezárva, most a fejlesztési irodán keresik annak lehetőségét, miként lehet a lehetetlen helyzetet megoldani, hiszen a városi uniós projektet fenn kell tartani, az egyetemi projekt pedig nem állhat le.
A beruházónak pontos terveket kell benyújtania, mekkora területet érint a bontás, milyen technológiát fognak alkalmazni és garanciát kell vállalniuk a burkolat mostanival azonos minőségben való visszaállítására. Eddig egyetlen sor sem érkezett az önkormányzathoz. Az rejtély marad, miért nem készített az egyetem kaszkád rendszerének uniós pályázati pénzt elnyerő cég előzetes felmérést a műveleti területekről. Végül is az ő pénzük bánja, a szegediek meg nyelik az újabb port és a mérget.

Kiskapu

Kénytelenek kiskaput találni, hiszen az egyetemnek is van egy nyertes uniós pályázata, de a város is köteles öt évig megőrizni a pályázott objektumot pályázatban leírt paraméterek szerint. A végső szót a közreműködő szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mondja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik