Belföld

Pénzhiány miatt maradhatnak le a vb-ről a magyar mentőkutyások

A tehetségük alapján mehetnének a világversenyre, de az utazás több mint 2 milliós költségét nem tudják fizetni.

A Kutyákkal az Életért Alapítvány 11 kutyás párosa is megfelelt az ősszel tartandó mentőkutyás világbajnokság szakmai feltételeinek, részvételük azonban egyelőre anyagi okok miatt bizonytalan – közölte Szabó Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn az MTI-vel.

A Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) szabályzata szerint a mentőkutyás világbajnokságon való részvétel feltétele, hogy a delegált kutyás páros a vizsgán a maximálisan elérhető pontszámnak legalább a 90 százalékát teljesítse. Idén a Kutyákkal az Életért Alapítvány 11 párosa is megfelelt ennek a szakmai követelménynek.

A csapatba nagy tapasztalattal rendelkező mentőkutya-kiképzők kvalifikálták magukat, és jó eséllyel mérhetik össze tudásukat a szeptember 25. és 29. között a hollandiai Nijmegenben rendezendő világversenyen a 17 országot képviselő száz versenyzőpárossal – tette hozzá Szabó Gábor.

Az alapítvány részéről a szakmai feltételek ugyan már teljesültek, ám anyagi helyzetük miatt a magyarok részvétele bizonytalan. A nevezési díjak, a szállás és az útiköltség összesen meghaladják a kétmillió forintot, amihez még a versenyzők ellátása is hozzáadódik. Az alapítvány jelenleg nem rendelkezik ezzel az összeggel, ezért keresi azokat a támogatókat, akik anyagi segítséget tudnak nyújtani a világbajnoki csapat kiutaztatásához – mondta a Kutyákkal az Életért Alapítvány (www.segitokutya.eu) kuratóriumi elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik