Belföld

Lázár a Fidesz nagy adósságáról

lázár jános (lázár jános, )
lázár jános (lázár jános, )

Az államtitkár a baloldal restaurációs kísérletéről és a Fidesz adósságáról is beszélt a Magyar Hírlapnak.

Lázár János szerint a jövő évi választások tétje, hogy a baloldal a 2010 előtti válságos időszakot kívánja restaurálni, míg a Fidesz folytatná az ország három éve megkezdett újjászervezését. Mint mondta: pártjának egyértelmű ajánlata van arra, hogy kire lehet az ország ügyeit rábízni, a baloldalon viszont „nincs meg sem az ember, sem az alázat, sem a gondolat”.

Szerinte a világos, hogy jövőre “a baloldal és támogatói, a rendszerváltás nyertesei egy Bourbon-restaurációs kísérletet kívánnak végrehajtani. Ehhez az európai baloldal és Soros György minden támogatást megad számukra” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki nem is becsülné le az ellenzéket, szerinte fej fej melletti a kormányoldal és az ellenzék támogatottsága.A fideszes politikus úgy véli, a baloldal azt a mintegy egymillió választót szólítaná meg, aki 1990 és 2010 között szociális segélyből élt, nem fizetett adót, kiszorult a munkahelyekről, ráadásul éppen a baloldal miatt. Azt ugyanakkor maga is elismerte, hogy a munkahelyteremtésben a kormánynak is van még pótolnivalója, mert “nagyon sokan súlyos helyzetben vannak”.

Lázár János a bankrendszer átalakításának elmaradását nagy adósságnak nevezte, ha ugyanis jelentős magyar tulajdonrész lenne a hazai bankokban, akkor nem állt volna le a hitelkihelyezés.Mint mondta: akik 1990 után a bankszektort és az energiapiacot megszerezték, vagy a Gyurcsány–Bajnai-kormányok döntéseinek haszonélvezői voltak, úgy fogták fel a demokráciát, mint a bürokrácia, a »szakértelem« és a lobbiérdekek érvényesülését. Ő a legfőbb kormányzati eredménynek azt tekinti, hogy megtörték ezt a triumvirátust. Számukra ugyanis a demokrácia “a népakaratot jelenti” – tette hozzá.

Szerinte “labancszempontok” nem írhatják felül a társadalmi akaratot. A tízszázalékos rezsicsökkentés ellen több minisztérium középvezetője is tiltakozott, mondván, ez rossz lesz az energiacégeknek – emlékeztetett, majd az ország legsúlyosabb problémájának nevezte, hogy “olyan kormánytisztviselőink is vannak, akik a szakértelemre hivatkozva lobbiérdekeket képviselnek. Ez megengedhetetlen”. A politikai kormányzás azt jelenti, hogy „vaskézzel és vasakarattal betartatjuk a Fidesz választási ígéreteit” – közölte.

Lázár János szerint az új földtörvény meg fogja akadályozni, hogy külföldiek és spekulánsok Magyarországon földhöz jussanak. Az agráriumban a földbirtokszerkezet megváltoztatásával most következik be a rendszerváltozás, az állam a közösségi tulajdont, kétszázezer hektárnyi területet újraoszt földhaszonbérlet keretében. Hozzátette, míg eddig mindebből kevesen részesültek, ezután sokan fognak.

Lázár János arról, hogy vállalná-e a Fidesz alelnöki pozícióját, azt mondta, van benne ambíció arra, hogy az országos politikában is képviselni tudja a választóit és a saját elveit, ám az alelnöki pozícióról a Fidesz politikai közössége dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik