Belföld

Eső és tíz fokos lehűlés érkezik kedden

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya hétfő délután.

A kontinenst a hőmérséklet-eloszlás tekintetében a Földközi-tenger nyugati medencéjétől az Alpokon és a Lengyel-alföldön át egészen a Barents-tengerig húzódó frontrendszer osztja ketté. A fronttól nyugatra és északra mindössze 12 és 17 fok közé emelkedik a hőmérséklet, míg a front előoldalán a szárazföld középső és keleti területei fölé meleg levegő áramlik. A Kárpát-medencében, a Balkán-félszigeten és Ukrajna térségében délutánra 25 és 30 fokig is felmelegszik a levegő. A két eltérő tulajdonságú levegő találkozásánál sok a felhő, záporok, zivatarok, a fronthoz közeli területeken tartósabb eső is előfordul.
Az említett front kedd estig kelet, délkelet felé helyeződik, átmenetileg a Kárpát-medencében is mérséklődik a meleg.

Egyre több helyen lesz erőteljes a felhőképződés, több helyen várható zápor, zivatar, hevesebb zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel. Kedden a Dunántúl nyugati felén és északon erősen felhős lesz az ég, másutt a több-kevesebb napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet. Több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar. Hétfőn a déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, majd éjszakától a Dunántúlon a szél északnyugatira fordul és kedden gyakran megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében mindkét nap lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 25 fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb.

Zivatarokra kell számítani már hétfő délután

Az Esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.

A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránként 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat – írták.

Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél, és jégeső kísérhet.
Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik