Belföld

További erőket vezényelnek a gátakra

védekezés győrújfalunál (árvíz 2013, győrújfalu, )
védekezés győrújfalunál (árvíz 2013, győrújfalu, )

A Magyar Honvédség szombaton is további erőket mozgósított az árvízi védekezéshez, de mind személyi állományban, mind a technikai eszközökben jelentős tartalékokat tudnak még bevetni.

Lezárták az Esztergomot és a szlovákiai Párkányt (Stúrovo) összekötő Mária-Valéria hidat szombaton – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A tájékoztatás szerint a lezárás szombaton reggel 8 órától van érvényben.

Közölték, a legközelebbi átkelő személygépkocsik és 20 tonna össztömegnél kisebb tehergépjárművek számára a komáromi Erzsébet híd.

Benkő Tibor vezérkari főnöknek kora reggel a Honvédelmi Minisztériumban személyesen, illetve a védekezési helyszínekről videokapcsolat útján jelentést tettek a védekezésben résztvevő egységek parancsnokai.

A vezérkari főnök összegzése szerint jelenleg 14 helyen több mint 600 technikai eszközzel és mintegy 4600 katonával vesznek részt a védekezésben. Köztük a Ludovika Zászlóalj katonáit és több mint ezer önkéntes tartalékos katonát is bevetettek. Szombaton további mintegy 150 önkéntes tartalékos katonát vonultatnak be. A Magyar Honvédség tartalékos katonáinak ez az első éles bevetése.

Benkő Tibor a jelentéseket követően minden, a mentés irányításában résztvevőtől azt kérte, ha további erőkre lenne szükségük, jelezzék, mert jelentős tartalékuk van. A jelenlegi létszámon felül további mintegy 5 ezer katonát tudnak bevetni – mondta a vezérkari főnök.

A Győrújfalunál meggyengült gát erősítésén dolgozó több száz katonát irányító parancsnoknak a vezérkari főnök azt mondta: “Győrújfalut meg kell tartani, meg kell védeni”. A helyszínről jelentő parancsnok azt mondta: a vízügyi szakemberek szerint tartható a gát.

A jelentésekből kiderült, hogy a gáton dolgozó katonák, bár a 12 órás műszak végére elfáradnak, maximálisan teljesítik a feladatokat. Több helyen volt szükség a honvédség speciális eszközeire is, vízijárművekre, lánctalpasokra, helikopterekre, repülőkre. Benkő Tibor külön rákérdezett a helikopterekre, és nyugtázta, hogy minden bevetett helikopter üzemképes. A vezérkari főnöknek jelentést tettek a pilóta nélküli repülők eddigi alkalmazásáról, mindeközben élőben is követni lehetett az épp Komárom térségében repülő eszköz felvételét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik