Belföld

A gyógyászat misztikus energiái

Reiki, aura, csakra, stb. szemben az orvostudománnyal.

Az egész világot – beleértve az emberi testet is – misztikus sugárzások, energiamezők és rezonanciák lepik el. Közös ezekben, hogy tudományos módszerekkel kimutathatatlanok, s mind kapcsolatban állnak az egészségünkkel. Betegséget az okoz, ha megsérül az energiamezőnk, vagy kibillen a spirituális egyensúlyunk. A lényeg a harmónia, melynek feltétele a pozitív energiák felvétele, s a negatívak kiküszöbölése. Az energiagyógyászok éppen ezt teszik: gyógyítanak kézrátéttel vagy anélkül, sőt sokan a távolból, akár az éteren keresztül is, mint a felejthetetlen Tihanyi „doktor”, aki akár női prosztatát is képes kikúrálni.

Aura és csakrák

Az energiagyógyászat legfőbb vonulatainak kulcsszavai az aura és a csakra a keleti metafizika termékei. Az elképzelések szerint az ember fizikai teste az egész lényünk mindössze 5-10%-át teszi ki, a maradékot a testet körülvevő energiamezők képezik. Az aura hét réteget alkot, a gerincoszlop mellett sorakozó csakrák pedig az energia felvétel helyei. Hét fő és 21 kis csakra alkotja e rendszert.

A betegségeket nem ám különféle ismert tényezők okozzák, mint a kórokozók, a genetikai hibák, a sejt biokémiájának, vagy immunrendszerének rendellenességei, az egészségtelen életmód, stb., hanem az energetikai egyensúly felborulása. Ha ugyanis az aura alsó három rétege megsérül, akkor elakad az energiaáramlás, s ez energiatöbbletet vagy ellenkezőleg, energiahiányt okoz valamelyik központban. A tünetek mikéntje attól függ, hogy pontosan hol jött létre ez az anomália. Az energiamezők érzékelése egyébként némi gyakorlással elsajátítható, a hideg/meleg érzéssel való észleléshez néhány hét is elegendő, például fizetős tanfolyamokon. Látás útján viszont csak a profik képesek az aura „kitapintására”.

Reiki

Az energiagyógyászat egyik fontos ága a reiki, melyet Uszui Mikao japán szerzetes fejlesztett ki. Az iskolateremtő egy hegyen való háromhetes böjtölés, meditáció és imádság közben egy misztikus kinyilatkoztatás révén spirituális erőre tett szert. A mester képes másoknak is átadni ezt az erőt, s ezáltal gyógyítóvá tenni az illetőt. Vegyük fel egy kicsit a tudomány szemüvegét, s kérdezzünk.


Fotók: Shutterstock

Hogyan lehetséges az, hogy a modern fizika és technika korában semmilyen műszer nem képes kimutatni aurát és a csakrákat? A kézbizsergésen és az auralátók beszámolóin kívül vajon milyen evidenciák szolgálnak ezek létezését illetően? Honnan az ördögből tudjuk vajon, hogy a szurkálások és az egyéb hókuszpókuszok az energiamezőket a gyógyulás irányába mozgósítják? Látott már valaki ezt igazoló, adatokat tartalmazó kísérletes eredményeket? Hiteles forrásból csupán kudarcokról értesülhetünk. Továbbá, a téma irodalmában gyakorta emlegetett fogalmak, mint például az „életerő” és az „éter” létezését a tudomány már régen megcáfolta. Megdöbbentő, hogy az iPad, a genomika és az agykutatás korában a társadalmi gondolkodás sok tekintetben középkori eszmék fogságában rekedt.

Földalatti erek és földsugárzások

A radiesztézia „tudománya” a környezetből származó gyógyító és betegítő energiákkal foglalkozik. A világ ugyanis tele van ezekkel. A Föld alapsugárzása is gyógyító. Nyilván, az anyatermészet az ember érdekében hozta azt létre. Ám amikor az energiák útjuk során földalatti vízerekkel, áramlásokkal, ásványokkal, érctelérekkel találkoznak, akkor a természetes hullámhosszuk eltorzul és így veszélyessé válnak a szervezetre. Van gyógymód azonban erre: az ágyunkat elmozdítjuk a megfelelő irányba, s így elkerülhetjük a testünket károsító interferenciákat.

Pontosítsunk hiteles forrásból: „A lassan áramló vizek esetében, melyek általában 15-100 méter mélyen találhatók a felszín alatt, a súrlódás következtében a folyás iránnyal ellentétes vektorú elektromágneses mező is keletkezik, ami aztán feszültséget kelt a természetes folyás irányban. … Ezeket az ártalmas sugárzásokat hívják “fekete áramlásoknak”, “rák sugárzásnak” , “negatív mező sugárzásnak” is. A modern radiesztézia gyűjtőnéven geopatikus stresszről beszél esetükben – de ide sorolandók az összes – így a térhálós szerkezetű – földsugárzás típusok is” Természetesen, ezeket a sugárzásokat sem tudjuk detektálni semmilyen műszerrel, ami meglepő, hiszen hagyományos fizikai folyamatok – súrlódás és hullámelnyelés – hozták őket létre. Kíváncsi vagyok, vajon leásott-e valaha egyetlen radiesztéta ezekhez az erecskékhez, hogy ellenőrizze azok helyzetét, vagy egyáltalán az ottlétét? Egy másik kérdés: honnan tudjuk vajon, hogy ezek a sugárzások térhálós szerkezetűek nem pedig például egymást nem metsző párhuzamosok, ha nem lehet kimutatni őket?

Kvantum

A kvantumgyógyítás a kvantummezőben rejlő gyógyító potenciált használja fel a terápiához, ami természetesen mindenféle betegségben alkalmazható. Persze ahol komoly a probléma e terápiák csak kiegészítő megoldásként ajánlottak, hiszen egyébként kudarc esetén vállalni kellene a következményeket. Így meg, ha meggyógyul, a beteg, akkor a mi érdemünk, ha meg nem, akkor az a hitvány orvostudomány a hibás. Mi lehet vajon az a kvantummező? Az úgynevezett erős kölcsönhatások hatótere? Ez olyan pici, hogy kimondani sem lehet. Ha pedig nem a tudomány által feltárt világról beszélünk, akkor miért használjuk a tudomány fogalmait? Csak nem ez is az átverés része?

Létező energiák

Az energiagyógyászat nem csupán misztikus energiákat használ terápiaként, hanem megfigyelhetőket is. Mágnes, szín és fényterápiák alkotják a sort. Közös jellemzőjük a hatástalanság. Hagyjuk tehát a mágnes karkötőket, bízzuk inkább egészségünket a Föld természetes mágneses terére. Nem gyógyít ugyan, de legalább ingyen van.

Kísérletes bizonyítás

Az emberi logika arra ugyan nem alkalmas, hogy kísérletek nélkül megállapítsa egy „terápiás” eljárásról, hogy az valóban hatékony-e vagy sem, arra azonban nagyon is képes, hogy az alternatív módszerek elméleti alapjait szétzúzza. Először is, ha valaki azt állítja, hogy a Jupiter körül citromevő selyemcickányok keringenek, akkor nem a kételkedőnek kell bizonyítania, hogy ez nem igaz, hanem az ezt állítónak, hogy de, igenis ott vannak azok. Ugyanezt kellene tenni az alternatív kezelések és szerek hatékonyságának igazolására. Egy másik elméleti eszköz annak bizonyítása, hogy egy adott megközelítés helytelen alapokon nyugszik, mivel gyökeresen ellentmond a jelenlegi ismereteinknek. Itt persze jönnek a példálózások Kopernikusszal és Galileivel, akiknek szintén nem hittek, mégis őket igazolta a történelem. Csakhogy ezek a zseniális tudósok megfigyelésekből és kísérletekből indultak ki, nem pedig zagyvaságokból, az elméleteikhez pedig az eszüket használták a hittételek mantraszerű szajkózása helyett.

Személyes tapasztalat

Az alternatív medicinával kapcsolatos írásaimat követően gyakran vádolnak meg, hogy nincsenek személyes tapasztalataim ezekkel. Nos, elmondok egyet. Jártam egy „alternatív” klinikán egy bizonyos ügyben. A média sztár „csodadoktor” azt javasolta, hogy búcsúzzak el szeretteimtől, mivel az energiamezőim javíthatatlanok. Nos, mindez kereken 24 évvel ezelőtt történt. Remélhetőleg, hosszú búcsúzkodás áll még előttem.

A szerző a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik